Review: Rusty Apollo – Apollo III

 

Rusty Apollo - Apollo III

Rusty Apollo – Apollo III
Format: CD
Label: Big Records – Distributie: Sonic Rendezvous
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Het is voor mij een zeer prettige verrassing als blijkt dat een aantal kopstukken uit de Nederlandse blues- en rockscene nog steeds in staat is om verrassend uit de hoek te komen. Zo klinkt de formatie Rusty Apollo alsof hun derde album is opgenomen in een, tot nu toe, onontdekt Amsterdams moeras. Zweterig, broeierig, schurend en swampy!

De band bestaat uit Mike Meijer, a.k.a. Mighty Mike (zang, drums, o.a. de Gigantjes, Gruppo Sportivo en Arthur Ebelink), harmonicavirtuoos Kim Snelten (o.a. Jack Of Hearts, Drippin’ Honey), Rogier van der Ploeg (gitaar, Soviet Sex, Blue Murder, Astral Bodies), Onno Voorhoeve (slidegitaar, o.a. Cadillac Walk) en Mozes Meijer (bas, My Baby).

Ze beginnen hun nieuwe album met het lekker sompig pompende Further’s So Bright (I Gotta Wear Shades), een enigszins ZZ Top-achtig nummer met de snerpende harmonica van Kim Snelten.Dan volgt het gruizig voortsluipende Houston (We Have A Problem), een smerig nummer dat schuurt, kraakt en bliept….

In Poor Moon gaat het geluid de funky spaceblues-dub kant op onder aanvoering van een diepe moog bass. Er staan drie covers op het album. De eerste is Slippery People van Talking Heads, dat omgetoverd is tot een zeer zweterig swampfunk nummer.

De tweede cover is al even verrassend. Why Don’t We Do It In The Road van the Beatles, dat een gore broeierige bluescover krijgt, compleet met brullend harmonicaspel. De laatste cover is Bacon Fat van Andre Williams in een traag voortslepend funky jasje.

I Was Around is een bedwelmend donkere bluesdeiner en Fire Truck een vurig bonkende primitieve blues. Het laatste nummer, Suitcase, neemt op een venijnig schurende wijze afscheid van de luisteraars.

Jaren van muzikale ervaring heeft bij Rusty Apollo totaal niet tot gezapige muziek geleid. In tegendeel…een zeer eigenzinnig en intrigerend album!

Tracks:
01. Further’s So Bright (I Gotta Wear Shades)
02. Houston (We Have A Problem)
03. Poor Moon
04. Slippery People
05. I Was Around
06. Why Don’t We Do It In The Road?
07. Fire Truck
08. Bacon Fat
09. Suitcase

Website: http://www.rustyapollo.com/