Review: Rupert Wates – Elegies

 

Rupert Wates - Elegies

Rupert Wates – Elegies
Format: CD – Digital/ Label: Bite Music
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het is al lang geleden dat ik zo onder de indruk was van een album. En met het twaalfde album van de Britse singer-songwriter Rupert Wates (tegenwoordig woonachtig in New York City) is het zo ver! Dit album is van enorme ontroerende warmte!

Rupert’s nummers zijn duidelijk beïnvloed door het werk van Britse folkartiesten als Nick Drake en John Martyn. Rupert’s satijnzachte warme stem is daar de  oorzaak van. En door zijn vaak sprankelende akoestische gitaarspel komen daar  ook nog eens invloeden als Bert Jansch en John Renbourn bij.

Het album staat vol met nummers die over liefde en verlies gaan waarbij in de teksten vaak gerefereerd wordt aan schrijvers als Keats, Edgar Allen Poe en Sir Thomas Malory .

Het album gaat van start met If I Ran To You waarin direct de Nick Drake invloeden duidelijk hoorbaar zijn. In Guinevere, een warm deinend nummer, gaat Rupert meer richting het geluid van John Martyn.

De nummers van Rupert zijn dusdanig goed dat  zij zich met gemak kunnen meten met het beste werk van Nick Drake en John Martyn, zoals te horen is het zeer weldadig klinkende The Storm. In de liefdevolle ode aan Rupert’s echtgenote Stacey Lorin, Cathy, krijgt Rupert ondersteuning van de warme contrabas van Trifon Dimitrov. Die is ook, zacht groovend, te horen in The Man Who Worked In Clay And Stone. Ook het zacht deinende We’ll Go Dancing is een ode aan Rupert’s echtgenote.

Eigenlijk is het totaal zinloos om alle nummers hier te gaan benoemen.

Ik heb een beter advies: koop dit ontroerend mooie album en laat je compleet onderdompelen in Rupert Wates’ warme klanken!

Tracks:
01. If I Ran to You
02. Guinevere
03. The Storm
04. Lady of the Glades
05. Cathy
06. Like Sunrise
07. The Man Who Worked in Clay and Stone
08. On a Midsummer Morning
09. We’ll Go Dancing
10. Across the Water
11. Winter

Website: https://www.rupertwatesmusic.com/