Review: Rune Walle & Gunn Alstadhaug – Byrdie’s Dream

 

Rune Walle & Gunn Alstadhaug - Byrdie’s Dream

Rune Walle & Gunn Alstadhaug – Byrdie’s Dream
Format: CD – Vinyl LP / Label: Apollon Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Kwaliteits Americana uit Noorwegen! Tot deze toch wel verrassende conclusie kwam ik na beluistering van het nieuwe album van het Noorse echtpaar Rune Walle (zang, gitaar, mandoline, banjo, harmonica) en Gunn Alstadhaug (zang).

Zij zijn al sinds de 90’er jaren bij elkaar en waren o.a. lid van diverse bands uit de omgeving van de Noorse plaats Bergen.

Hun nieuwe album zit vol met invloeden uit hoeken zoals de Britse folkrock (denk richting Sandy Denny en Fairport Convention), 70’s countryrock (denk richting Gram Parsons en Emmylou Harris) en hedendaagse Americana (denk richting Robert Plant & Alison Krauss).

Met het openingsnummer van het album wordt je nog even op het “verkeerde” been gezet want Hey Byrdie vertoont toch flink wat Fleetwood Mac (de Buckingham-Nicks periode) trekjes. Een warm en stuwend nummer met sprankelend fris gitaarspel en Gunn’s stem, die klinkt als een kruising tussen Stevie Nicks en Christine Perfect.

Ook Lynx zit nog steeds lichtelijk in het Fleetwood Mac gebied maar dan met een folkier en intiemer geluid en prachtige meerstemmige zang.

Hold your Horses is vervolgens een zacht deinend nummer met een hemels zwevende pedal steel en een kermende harmonica. In dit nummer vindt een mengeling van countryrock (Gram Parsons) en Britse folkrock plaats.

Away In The Wilderness is overduidelijk op de Britse folkrock gebaseerd. Een ballad van een hoge Sandy Denny-achtige kwaliteit. Liefhebbers van het werk van Robert Plant en Alison Krauss zullen weg zijn van het statig deinende Darling met zijn loom galmende twanggitaar en een hartverscheurend huilende pedal steel.

Na een zeer sfeervol zwevend, haast ambient-achtig intro opent het bedwelmende psychedelische Signs Mock Me. Een nummer met lichte Indiase invloeden. Dead Dog klinkt al even bedwelmend en psychedelisch maar dan een stuk donkerder.

Na de luchtige, ietwat bluesy, swinger Fools Gold wordt het album zeer indrukwekkend afgesloten met het desolate Big Lonely waarin wederom Plant/Krauss invloeden opduiken.

Rune Walle en Gunn Alstadhaug hebben een schitterend warm en intiem Americana album afgeleverd. Een dikke aanrader!

Tracks:
01. Hey Byrdie
02. Lynx
03. Hold Your Horses
04. Away In The Wilderness
05. Darling
06. Signs Mock Me
07. Dead Dog
08. Fools Gold
09. Big Lonely

Website: https://www.apollonrecords.no/