Review: Rufus Wainwright – Folkocracy

 

Rufus Wainwright - Folkocracy

Rufus Wainwright – Folkocracy
Format: CD – Vinyl LP- Digital / Label: Label: BMG Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Rufus Wainwright behoeft geen verdere introductie meer. Dus hoef ik je niet meer te vertellen, dat hij de zoon is van Loudon Wainwright III en Kate McGarrigle (van the McGarrigle Sisters)….

Hij heeft inmiddels een zeer indrukwekkende lijst van albums achter zijn naam staan en ook zijn nieuwste album ‘Folkocracy’ past feilloos in dat rijtje. Een album waarop Rufus zich aan een aantal folk en folkrock covers waagt.

Er staat slechts één nummer van zijn eigen hand op het album. En dat is Going To A Town waarop Anohni, oftewel Anton Hegarty van Antony & the Johnsons te gast is. Door de zeer indrukwekkende stemmen van zowel Rufus als Anohni is dit duet het hoogtepunt van dit album.

Het aantal gastzangers/zangeressen is op dit album zeer hoog. Zo opent het album met Alone, geschreven door Ewan MacColl, waarin Rufus een duet zingt met Madison Cunningham en haar fluwelen stemgeluid.

John Legend is te gast in de cover van Peggy Seeger’s Heading For Home. Een nummer, dat  ingeleid wordt door prachtige stemmige strijkers en waarin John legend’s soulvolle stem perfekt past bij de galmende stem van Rufus.

Twelve-Thirty (Young Girls Are Coming To The Canyon) is een the Mamas & the Papas cover en is uiteraard een lekker zonnig nummer met gasten Susanna Hoffs, Chris Stills en Sheryl Crow. De cover van Charlie Monroe’s Down In The Willow Garden is een hemels duet van Rufus met de breekbare stem van Brandi Carlile.

Zelfs Nacht Und Träume van Franz Schubert wordt  gecoverd. Dit klassieke nummer krijgt een woordloze dromerige Rufus Wainwright behandeling. Neil Young’s Harvest klinkt, met de hulp van Andrew Bird en Chris Stills, zeer intiem.

Het is altijd goed om voormalige Talking Heads frontman David Byrne weer eens te horen. Zo ook in het duet High On A Rocky Ledge.

Kaulana Na Pua is een obscuur Hawaiiaanse cover, heerlijk deinend met de dromerige lapsteel van Greg Leisz. De hand van de legendarische Van Dyke Parks, die ook te gast is, is zeer goed te horen in Black Gold, een mix van cabaret-world music en folk. De traditional Cottin Eyed Joe is vooral bekend in een luchtige danceversie. Bij Rufus Wainwright is dit nummer veranderd is een zeer melodramatische indringende ballad waarin Chaka Khan zeer verrassend te gast is.

De indringende traditonal Wild Mountain Thyme sluit het album af.

Het nieuwe Rufus Wainwright album is een zeer indrukwekkend cover album. Aanrader!

Tracks:
01. Alone
02. Heading For Home
03. Twelve-Thirty (Young Girls Are Coming To The Canyon)
04. Down In The Willow Garden
05. Shenandoah
06. Nacht Und Träume
07. Harvest
08. Going To A Town
09. High On A Rocky Ledge
10. Kaulana Na Pua
11. Hush Little Baby
12. Black Gold
13. Cotton Eyed Joe
14. Arthur McBride
15. Wild Mountain Thyme

Website: https://rufuswainwright.com/