Review: Ruby Ann – Mama’s Back

 

Ruby Ann - Mama’s Back

Ruby Ann – Mama’s Back
Format: 10” LP / Label: Rhythm Bomb Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum van het Rhythm Bomb label is het album ‘Mama’s Back’ van Ruby Ann op vinyl uitgebracht. Het album van deze Portugese zangeres verscheen oorpsronkelijk in 2011 op CD.

En het is een goede zaak dat dit album opnieuw verkrijgbaar is want het album is gewoonweg te goed om in de vergetelheid te raken.

Ruby Ann is flink door de 50’s rockabilly geïnspireerd. Vooral Wanda Jackson is een groot voorbeeld voor haar. En dat houdt automatisch  in dat ook Ruby Ann net zo brutaal, dwingend en energiek rockt als haar grote voorbeeld.

Ze wordt bijgestaan door een prima band, die bestaat uit Michael Kirscht (sologitaar), Carsten Harbeck (bas), Ike Stoye (drums, piano) en producer Alex Praefcke.

Geopend wordt met een cover van Chrstine Kittrell’s Call His Name waarin direct de brutale zang  van Ruby Ann te horen is in een stug doorpompend rockabilly nummer met heerlijk sprankelend gitaarwerk.

No I Won’t Cry bopt op een energieke wijze gevolgd door een krachtig doorpompende cover van Jane Bowman’s Mad Mama waarin Ruby in een behoorlijk agressieve bui lijkt te zijn. Do Right Mama is een stomende cover van het Carl Gillan nummer met behoorlijk snerende zang.

Ruby Ann lijkt wat meer ontspannen in het heupwiegende I’ve Heard That Line Before. Haar vinnige zang doet je echter anders geloven. En de bop gaat maar door. Eddie Bush’s Baby I Don’t Care is een vinnige bopper en Darrell Stadler’s I’ll Never Get Rich gaat meer de loom boppende kant op.

Ik ben persoonlijk erg blij dat dit Ruby Ann album weer opgedoken is. Een prima rockend album van deze Portugese “mama”, die je absoluut niet zonder handschoenen aan moet benaderen…

Website: https://www.vintagerockinroots.com/

Ruby Ann - Mama’s Back - back