Review: Royal Blood – Back To The Waters Below

 

Royal Blood - Back To The Waters Below

Royal Blood – Back To The Waters Below
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Warner Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het Britse rockduo Royal Blood heeft moeilijke tijden achter de rug. Deze tijden werden deels veroorzaakt door het nogal wispelturige gedrag van Mike Kerr (zang, gitaar, bas, synthesizer, piano, keyboards).

Zo kreeg hij tijdens een optreden op het Big Weekend festival van BBC Radio 1 in Schotland een flinke driftbui doordat hij vond dat het publiek niet enthousiast reageerde wat hem hoongelach en hyenageluiden van het publiek opleverde.

Mike is samen met drummer Ben Thatcher al sinds 2011 actief als Royal Blood. Oorspronkelijk werd de band in de categorie “garageblues” ingedeeld maar hun vierde studioalbum ‘Back To The Water Below’ toont aan, dat de band gegroeid is en tot veel meer in staat is.

Hun nieuwe album is ook een prima manier om zich te revancheren op de moeilijke periode.

Ze gaan vlammend van start met Mountains At Midnight. Een ongenadig hard fuzzend nummer waarin invloeden als The White Stripes en Queens Of The Stoneage bij elkaar komen. Shiner In The Dark is daarna grimmig en funky tegelijkertijd. Loom en smerig groovend met de nodige glaminvloeden (Bowie, T.Rex).

Daarna gaat de band verrassend op de poprock toer in Pull Me Through. De fuzz wordt in dit nummer op gepast wijze ingevoegd waardoor een haast Muse-achtig nummer ontstaat.

In The Firing Line duiken Badfinger invloeden op. Een powerpop-achtig nummer met een psychedelisch randje en zonder fuzz. De fuzz keert terug in het hoekige en branderige Tell Me When It’s Too Late. Een massieve fuzzrocker. Het fuzzgehalte is ook in het log groovende Triggers behoorlijk hoog.

Met het meer popgerichte How Many More Times keert het duo weer terug bij het powerpop geluid van Badfinger wat ook in High Waters het geval is. Dat laatste nummer is voorzien van grimmig klinkende fuzz.

De laatste twee nummers van het album, There Goes My Cool en Waves zijn eveneens nummers met een flink Badfinger gehalte. En die powerpop-achtige rock blijkt Royal Blood ook prima te liggen.

Met ‘Back To The Waters Below’ revancheert Royal Blood zich op een prima wijze voor de wat “ongelukkige” periode uit het verleden.

Tracks:
01. Mountains At Midnight
02. Shiner In The Dark
03. Pull Me Through
04. The Firing Line
05. Tell Me When It’s Too Late
06. Triggers
07. How Many More Times
08. High Waters
09. There Goes My Cool
10. Waves

Website: https://www.royalbloodband.com/?frontpage=true