Review: Roy Brown – Roy Brown Rocks

 

Roy Brown - Roy Brown Rocks

Roy Brown – Roy Brown Rocks
Format: CD / Label: Bear Family Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De titel van deze compilatie doet deze release alle eer aan. Van song nummer 1 tot en met song nummer 30 is dit een waar swingend rockend overzicht van het werk van zanger Roy Brown. Hij werd in Kinder, Louisiana, geboren. Het geboortejaar is ietwat onduidelijk. Het zou 1920 of 1925 kunnen zijn.

Zoals zovelen begon ook Roy Brown met zingen in de kerk. Daarna was hij korte tijd professioneel bokser maar hij schakelde al snel over naar de muziek. Omdat hij zo “wit” klonk werden zijn beginjaren gekenmerkt door het grote aantal ballads. Maar het rocken zat hem in het bloed dus al snel schakelde hij daarop op over. Met flink wat succes want in de periode tussen 1948 en 1952 scoorde hij maar liefst 14 hits voor het DeLuxe label. De groorste hit was Good Rocking Tonight. Helaas voor Roy Brown nam ook Wynonie Harris dat nummer op en scoorde een nog grotere hit met het nummer.

Tot aan zijn dood in 1981 bleef Roy Brown door rocken. Op deze Bear Family verzamelaar is geen rustpunt te vinden. Wel rockende nummers die Roy opnam voor labels als DeLuxe, King, Imperial en Home Of The Blues.

Geopend wordt met de energieke rhythm & bluesswinger Saturday Night waarin Roy’s krachtige zang ondersteund wordt door een zacht pompende band. Butcher Pete is in twee delen op dit album te horen. Een rauwe felle pomper over een niet bepaald kieskeurige “womanizer”.

Er is ook genoeg bluesy gitaarwerk te horen in de nummers van Roy Brown zoals in het loom rockende I’ve Got The Last Laugh Now en het energiek rockende Gal From Kokomo.

Uiteraard ontbreekt de grote hit Good Rocking Tonight niet in een gemoedelijk rockende versie. Mr. Hound Dog’s In Town is Roy Brown’s rauwe versie van de klassieker Hound Dog. Let The Four Winds Blow is een nummer, dat voortkwam uit Roy’s samenwerking met producer en song-writer Dave Bartholomew en is de originele versie van de latere Fats Domino klassieker.

De invloed van Louis Jordan is in sommige nummers groot zoals in het Caldonia-achtige Good Man Blues en Cadillac Baby. Het lui knorrende Bar Room Blues is voorzien van een Woody Woodpecker gitaar en het woest rockende Hurry Hurry Baby is een rocker waar de energie vanaf spat.

Roy Brown doet op dit overzichtsalbum waar hij goed in was. Rocken van het begin tot het eind!

Website: https://www.bear-family.com/

Roy Brown - Roy Brown Rocks - back