Review: Ronnie Hawkins – Hey! Bo Diddley – Rockin’ Rollin’ Ronnie Hawkins 1958-1962

 

Ronnie Hawkins - Hey! Bo Diddley – Rockin’ Rollin’ Ronnie Hawkins 1958-1962

Ronnie Hawkins – Hey! Bo Diddley – Rockin’ Rollin’ Ronnie Hawkins 1958-1962
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het is behoorlijk wrang dat de Canadese rocker Ronnie Hawkins vooral bekend is door het feit dat latere The Band leden Levon Helm, Robbie Robertson, Richard Manuel en Garth Hudsonleden van zijn begeleidingsband the Hawkswaren. En dat terwijl Ronnie Hawkins een behoorlijk wilde rocker was, die vooral live met zijn dynamische act behoorlijk wat opzien baarde.

Ronnie werd geboren in Huntsville, Arkansas in 1935 en emigreerde naar Canada in 1964. Hij scoorde flink wat hits maar brak toch niet echt door bij het grote publiek. Daarom is het goed dat er nu een overzichtsalbum van hem verschenen is met zijn singles voor het Roulette label in de periode 1958 en 1961.

Het lekkerst zijn de rhythm & bluesnummers waarin Ronnie zich hoorbaar het lekkerst voelde.

Zijn eerste hit Hey! Bo Diddley opent het album. Een wilde Bo Diddley cover met Levon Helm op de drums. One Of These Days is een net zo lekker stuwend rhythm & bluesnummer gevolgd door een lui boppende cover van Young Jessie’s Mary Lou.

Er werd geprobeerd om Ronnie ook in andere muziekstijlen te laten opnemen. En dat zijn de mindere nummers op dit album zoals het folky The Ballad Of Caryl Chessman (Let Him Live, Let Him Live, Let Him Live), de zoete pop van nummers als Hay Ride en You Cheated, You Lied en de twee Hank Williams covers Cold Cold Heart en Nobody’s Lonesome For Me.

Daarentegen staan er genoeg wilde en rauwe rhythm & blues en rock & roll nummers op dit album om aan te tonen dat Ronnie Hawkins hier veel beter op zijn plaats was.

What’cha Gonna Do (When The Creek Runs Dry) is een jerry Lee Lewis-achtige rocker gevolgd door een wilde cover van Billy ‘The Kid’ Emerson’s My Girl Is Red-Hot. Ronnie klinkt bluesy in de cover van Carl Perkins’ Honey Don’t en behoorlijk rauw in nog een Carl Perkins cover Matchbox en Dale Hawkins’ Suzie Q.

Ronnie Hawkins overleed in mei van vorig jaar. Hopelijk zal dit prima overzichtsalbum er toe leiden dat hij nu vooral herinnerd wordt als een rauwe rocker.

Website: http://www.ronniehawkins.com/

Ronnie Hawkins - Hey! Bo Diddley – Rockin’ Rollin’ Ronnie Hawkins 1958-1962 - back