Review: Ronnie Earl And The Broadcasters – Mercy Me

 

Ronnie Earl and The Broadcasters

Ronnie Earl And The Broadcasters – Mercy Me
Format: CD / Label: Stony Plain Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Tijdens zijn inmiddels al 45-jarige blues loopbaan heeft gitarist Ronnie Earl nog nooit teleurgesteld. Hij krijgt het op elk album voor elkaar om met kwaliteitsblues te komen. Ook op zijn nieuwe album is dat het geval.

Ronnie wordt als vanouds bijgestaan door zijn Broadcasters, Dave Limina (piano, Hammond B3), Diane Blue (zang), Forrest Padgett (drums) en Paul Kochanski (bas) met de hulp van gasten Anthony Geraci (piano), Mark Earley (bariton saxofoon), Mario Perrett (tenor saxofoon), Peter Ward (gitaar) en Tess Ferraiolo (zang).

Er staan flink wat covers op het album. De eerste is een cover van Muddy Waters’ Blow Wind Blow, gestoken in een lui voortswingende shuffle met de uit duizenden herkenbare priemgitaar van Ronnie Earl (zonder effecten) en de zeer soulvolle zang van Diane Blue.

Alabama is een verrassende cover van het John Coltrane nummer. Uiteraard met een flink jazzy geluid met sprankelende pianospel en de atmosferisch twangende gitaar van Ronnie. De cover gaat richting de spirituele periode van Carlos Santana.

Dave Mason’s Only You Know And I Know is vooral bekend in de uitvoering van Delaney & Bonnie en is bij Ronnie een warm groovend soulbluesnummer met wederom soulvolle zang van Diane Blue.

Percy Mayfield’s Please Send Me Someone To Love is gegoten in een zeer intieme en breekbare slowblues versie met Ronnie’s melancholieke gitaar in de hoofdrol. De laatste cover is (Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher van Jackie Wilson, dat het album opgewekt swingend afsluit.

Daarvoor komen er nog twee tributes voorbij. De eerste is Blues For Ruthie Foster. Een instrumentale akoestische blues en de tweede is Blues For Duke Robillard. Een heerlijk warme slowblues met weergaloos gitaarwerk van Ronnie.

Van de overige nummers springen het zacht swingende en instrumentale Soul Searching en de eveneens instrumentale shuffle Dave’s Groove er uit.

Ronnie Earl flikt het hem weer! Opnieuw een hoogstaand bluesalbum!

Tracks:
01. Blow Wind Blow
02. Alabama
03. Blues For Ruthie Foster
04. Soul Searching
05. Blues For Duke Robillard
06. Only You And I Know
07. A Prayer For Tomorrow
08. Dave’s Groove
09. Please Send Me Someone To Love
10. Coal Train Blues
11. The Sun Shines Brightly
12. (Your Love Keeps Lifting Me) Higher and Higher

Guest Musicians:
Anthony Geraci – Piano
Mark Earley – Baritone Sax
Mario Perrett – Tenor Sax
Peter Ward, Guitar
Tess Ferraiolo – Vocals

Our guests join the Broadcasters on the following songs:
Anthony Geraci 1, 7, 10, 11
Peter Ward 1, 3, 7, 10, 11
Mario Perrett 2, 4, 5, 6, 8, 9, 12
Mark Earley 2, 4, 5, 6, 8, 9, 12,
Tess Ferraiolo 12
Paul Kochanski vocals and bass on 6

Website: http://www.ronnieearl.com/home.html