Review: Rod Picott – Paper Hearts And Broken Arrows

 

Rod Picott – Paper Hearts And Broken Arrows

Rod Picott – Paper Hearts And Broken Arrows
Format: CD – Digital / Label: Welding Rod Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter Rod Picott is op 3 november 1964 geboren in New Hampshire. Als kind verhuist hij naar South Berwick in Maine. Op school raakt hij daar bevriend met Slaid Cleaves waarmee hij samen jaren muziek maakt, o.a. in het bandje The Magic Rats. In 2000 schrijven ze het nummer Broke Down, dat veel gedraaid wordt op de Americana zenders in de VS.

Het succes hiervan leidt er toe dat Picott zijn baan in de bouw opgeeft om zich volledig aan de muziek te wijden. In 2001 verschijnt zijn debuutalbum ‘Tiger Tom Dixon’s Blues’. Picott is dan inmiddels verhuisd naar Nashville Tennessee. Collega’s als Ray Wylie Hubbard, Fred Eaglesmith en Slaid Cleaves namen songs van Picott op.

Vorige maand verscheen er weer een nieuw album (zijn 14e) van Rod Picott, ‘Paper Hearts And Broken Arrows’, een album met 12 nieuwe songs.

Het album opent mooi ingetogen en subtiel begeleid met Lover. Iets steviger is daarna Revenuer met elektrische gitaar en slide. Mona Lisa is een liefdesliedje over een meisje dat helaas niet Mona Lisa blijkt te zijn, maar de hoofdpersoon stelt dat hij ook geen James Dean is.

Dirty T-shirt is prachtige Americana met pedal steel, percussie, piano en de enigszins hese stem van Picott. Het gevoelig gezongen Frankie Lee, een song over een outlaw, schreef Picott samen met Jennifer Tortorici. De begeleiding is hier ook weer subtiel.

Sonny Liston gaat over het tragische leven van de legendarische Amerikaanse zwaargewicht bokser Sonny Liston (1932-1970). Fraai is het drumwerk in het melodieuze uptempo samen met Slaid Cleaves geschreven Through The Dark. Heel rustig met alleen zang en akoestische gitaar is Valentine’s Day.

Met Mark Eerelli schreef Picott Washington County. Vrijwel akoestisch, meer tempo en lekkere mondharpflarden. Toen Picott destijds naar Nashville verhuisde maakte hij kennis met de cultuurverschillen van het zuiden met die van New England waar hij opgroeide. In Lost in the south verhaalt hij hierover.

In het akoestische Mark Of Your Father staat de complexe relatie vader/zoon centraal. Het slotnummer Make Your Own Light schreef Picott ook met Slaid Cleaves. Een mooi gezongen song met minimale akoestisch begeleiding. 

Conclusie:
‘Paper Hearts And Broken Arrows’ is een onweerstaanbaar mooie luisterplaat.

Tracks:
01. Lover
02. Revenuer
03. Mona Lisa
04. Dirty T-shirt
05. Frankie Lee
06. Sonny Liston
07. Through the Dark
08. Valentine’s Day
09. Washington County
10. Lost in the South
11. Mark of Your Father
12. Make Your Own Light

Line-up:
Rod Picott – zang, akoestische gitaar
Juan Solodzano – pedal steel, slide gitaar
Lex Price – bas, tenorgitaar
Evan Hutchings – drums
Neilson Hubbard – piano, harmonies, percussie

Website: http://rodpicott.com/