Review: Rockford – Broken Records

 

Rockford - Broken Records

Rockford – Broken Records
Format: CD – Digital / Label: Grunge Pop Records
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

Rockford werd genoemd naar de Amerikaanse geboorteplaats van zanger/gitarist Niels Schmitz, die samen met drummer Patrick Ripzaad en bassist Arthur van den Acker dit Brabantse rocktrio in mei 2018 oprichtte.

Bedoeling van de drie mannen was om eigen werk te schrijven waarbij grunge-iconen als Pearl Jam, Soundgarden en Alice In Chains als voorbeelden dienden. Toen ze als eerste band tekenden bij het nieuwe, van oorsprong Griekse label Grunge Pop, lag de weg open om de liedjes vast te leggen. Dat gebeurde in Studio 195 in Wernhout onder toezicht van producer en mixer Patrick Delabie.

In coronatijden was het niet echt verstandig om het album in de markt te zetten, maar er werden al wel een zestal singles vrijgegeven op Spotify en die werden meer dan 300.000 keer gestreamd. Niet zo verwonderlijk want Rockford levert heerlijk zwaar aangezette grungerock waarbij de melodie nooit wordt vergeten.

Zelf spreken ze op hun website van “heavy, grinding, slow-riffing, detuned stoner rock die zo pop klinkt als The Beatles”, om nog maar eens aan te geven dat hier sprake is van melodieuze grungerock die zich in je geheugen boort, eigenlijk al vanaf de eerste beluistering.

Met topsongs als het titelstuk, Shade, Chains, Connected, Nothing To Believe en Tainted Glass is het een album om binnen handbereik te houden.

Tracks:
01. Broken Records
02. Shade
03. The Noise In Your System
04. Chains
05. Connected
06. Nothing To Believe
07. Sixty-Nine
08. Walkin’ In
09. Run & Hide
10. Tainted Glass
11. Whatever

Website: http://www.rockfordband.nl/

Concerten:
28-1 Scum, Katwijk aan Zee
17-2 Podium Bredius, Woerden
15-4 Dijkrock Festival, Rilland