Review: Robin Trower – No More Worlds To Conquer

 

Robin Trower - No More Worlds to Conquer

Robin Trower – No More Worlds To Conquer
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Provogue
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Gitarist Robin Trower (76) is still going strong. De man van wie ik, als ik ‘m live zie, altijd denk “daar staat mijn opa van 93 gitaar te spelen” heeft zojuist zijn tigste album afgeleverd en meteen één van zijn allerbeste ooit.

Trower werd als gitarist vooral bekend door het album ‘Bridge Of Sighs’ uit 1973, dat hem aan beide zijden van de Atlantische Oceaan beroemd maakte. En net als op ‘Bridge Of Sighs’ heeft Trower voor ‘No More Worlds To Conquer’ weer een geweldige zanger gevonden, daar waar hij de laatste jaren vooral zelf de vocalen voor zijn rekening nam. En wat wijlen Jim Dewar was voor ‘Bridge Of Sighs’, is Richard Watts voor ‘No More Worlds To Conquer’.

‘No More Worlds To Conquer’ is niet alleen om die reden een verrassend album geworden. Het begint allemaal nog heel vertrouwd als de eerste (gitaar)tonen van openingsnummer Ball Of Fire binnenkomen. Trower’s gitaarsound is uit duizenden herkenbaar met die lichte Hendrix-touch en inventieve, soms wat tegendraadse solo’s. Ball Of Fire is typisch Trower, een wat hoekige rock-riff met een rock solid ritmesectie (Trower speelt zelf bas op het album en Chris Taggart is de drummer).

De titelsong is een mid-tempo blues met een prominente rol voor Trower’s wah-wah pedaal en fraai zangwerk van Watts. Maar dan volgt de eerste verrassing. Deadly Kiss is een broeierig klinkend funky nummer, dat mede door de kopstem van Watts af en toe aan Prince doet denken. Daarna volgen de prijsnummers elkaar in hoog tempo op met als eerste de bluesballad Birdsong. Een verrassing is weer Wating For The Rain To Fall, een ontypisch Trower-nummer met kristalhelder gitaarspel en een Tamla Motown-achtige feel.

Daarna glorieert zanger Richard Watts in de bluesballad Wither On The Vine, een prachtig gezongen ballad met heel mooi ingehouden gitaarwerk van Trower, die zoals altijd geheel in dienst van de song speelt. Cloud Across The Sun is weer een rocksong gebaseerd op een typische Trower-riff  en meteen is daar de volgende fraaie bluesballad, Fire To Ashes, met weer Watts als stralend middelpunt en Trower als begeleider.

Maar dan is ’t ook mooi geweest, vindt Trower kennelijk, want in The Razor’s Edge, een zompige bluesrocker, gaan alle remmen los bij Trower met een in distortion gedrenkte gitaarsound.

Met ‘No More Worlds To Conquer’ laat Robin Trower horen dat-ie op de toppen van zijn kunnen speelt. Fantastisch, inventief gitaarspel gevat in uitstekende en soms verrassende songs. Dat je na zo’n lange, ruim vijftigjarige (!) carrière nog zo’n mindblowing album kunt maken, getuigt van zeldzame klasse.

Tracks:
01. Ball of Fire
02. No More Worlds to Conquer
03. Deadly Kiss
04. Birdsong
05. Losing You
06. Waiting for the Rain to Fall
07. Wither on the Vine
08. Cloud Across the Sun
09. Fire to Ashes
10. The Razor’s Edge
11. I Will Always Be Your Shelter

Website: https://www.trowerpower.com/