Review: Robert Jon & The Wreck – Red Moon Rising

 

Robert Jon & The Wreck - Red Moon Rising

Robert Jon & The Wreck – Red Moon Rising
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Journey Man Records
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse bluesrock- en southern rockband Robert Jon & The Wreck (RJTW) uit Orange County, Californië, is in 2011 opgericht door zanger-gitarist Robert Jon Burrison. In 2013 verschijnt hun goed onthaalde debuut EP ‘Rhythm Of The Road’. Op de OC Music Awards 2013 in Orange County wordt de band verkozen tot beste liveband van dat jaar. In 2015 komt hun debuutalbum ‘Glory Bound’ uit. De band krijgt daarna een steeds grotere schare fans, niet alleen in de VS maar ook in Europa.

Deze maand treedt de band in Nederland op (Amsterdam en Weert) en in het najaar komen ze ook weer voor twee concerten naar Nederland.

Eind vorige maand verscheen het nieuwe album ‘Red Moon Rising’. Het openingsnummer Stone Cold Killer is een keiharde strak gespeelde uptempo rocker met vet gitaarwerk en uitbundige zang. Spetterend gitaarwerk is ook te horen naast het orgel van de nieuwe keyboardspeler Jake Abernathie in Trouble.

Ballad Of A broken Hearted Man is een meeslepende ballad met intense soulvolle zang, harmoniezang, een vlijmscherpe gitaarsolo en fraaie orgelflarden. Het titelnummer Red Moon Rising, niet te verwarren met Bad moon rising van CCR, is een dampende swampy Southern rocker.

Uitbundig is de zang daarna weer in de met vuig snerpend gitaarwerk opgetuigde midtempo rocker Dragging Me Down. Na de heavy ballad Hold On, met een straffe ritmesectie, komt de melodieuze Southern rock met lyrisch gitaarwerk en harmonieën bovendrijven in Down No More. Hierna twee ballads, de prachtige pianoballad Help Yourself en Worried Mind met soulvolle zang, harmonieën en een fraaie slide.

De ritmesectie is prominent aanwezig in het intens gezongen Give Love. De cd heeft twee bonustracks. Rager is een doordenderende uptempo rocker met vlijmscherp gitaarwerk en ‘jagend’ drumwerk. De tweede bonustrack Hate To See You Go is een melodieuze rockballad in de beste traditie van de Southern rock, met gitaarwerk dat herinneringen oproept aan b.v. The Allman Brothers Band.

Conclusie:
‘Red Moon Rising’ is een topalbum.

11 Juli – Tolhuistuin – Amsterdam
12 Juli – Bospop – Weert

 

Tracks:
01. Stone Cold Killer
02. Trouble
03. Ballad Of A Broken Hearted Man
04. Red Moon Rising
05. Dragging Me Down
06. Hold On
07. Down No More
08. Help Yourself
09. Worried Mind
10. Give Love
11. Rager (CD Bonus Track)
12. Hate To See You Go (CD Bonus Track)

Website: https://robertjonandthewreck.com/