Review: Robby Krieger And The Soul Savages

 

Robby Krieger And The Soul Savages

Robby Krieger And The Soul Savages
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: The Players Club – Mascot Label Group
Release: 2024

Tekst: Tom Wouters

Na zijn periode bij The Doors heeft gitarist Robby Krieger zich de afgelopen decennia vooral gemanifesteerd als een degelijke jazzfusion gitarist. Het afgelopen jaar wilde Krieger toch maar weer eens wat meer power aan zijn muziek toevoegen. In zijn eigen huisstudio ging hij de samenwerking aan met soul en funkband The Soul Savages om een jamalbum op te nemen vol met jazz, funk en soul grooves.

The Soul Savages is een band vol oude rotten uit de soul en funkhoek, die hun sporen verdiend hebben als begeleiders van onder meer Chaka Khan, Lenny Kravitz en Stanley Clarke. De band bestaat uit bassist Kevin ‘Brandino’ Brandon, keyboardist Ed Roth en drummer Franklin Vanderbilt en zij zijn de echte sterren op dit album.

Gitarist Krieger lukt het het hele album niet zijn stempel op de muziek te drukken omdat hij toch teveel in zijn jazzfusion sound blijft hangen. Zijn gitaargeluid ontbeert de ‘bite’ om de funk en soul grooves die The Soul Savages neerleggen te volgen. In de paar jazzy nummers laat hij overigens wel degelijk horen een uitstekende (jazz)gitarist te zijn, maar tijdens het beluisteren van Robby Krieger and the Soul Savages bekroop mij meer en meer het gevoel dat het album met bijvoorbeeld Robben Ford als gitarist een wereldplaat was geworden.

Tracks:
01. Shark Skin Suit
02. Samosas & Kingfishers
03. A Day In L.A.
04. Killzoni
05. Contrary Motion
06. Never Say Never
07. Bouncy Betty
08. Ricochet Rabbit
09. Blue Brandino
10. Math Problem

Website: https://robbykrieger.com/