Review: Robbert Duijf – Change Myself

 

Robbert Duijf - Change Myself

Robbert Duijf – Change Myself
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

In het verleden vormde de Nederlandse gitarist-zanger Robbert Duijf een duo met de Franse Guido Brassé. Daarna ging hij op overtuigende wijze op de solotoer. In 2019 nam hij als Nederlandse afvaardiging deel aan de International Blues Challenge.

Robbert heeft een voorliefde voor de akoestische blues waarbij hij elementen uit de Delta blues, gospelblues en folk op een geheel eigen wijze vermengt.

Zo ook op zijn alweer vijfde album, dat hij opnam met Robin Zalm (drums, percussie, zang), Angelo Bombrini (piano, mandoline, zang), Michel Henquet (contrabas) en Maud Knubben (zang).

De zang van Maud Knubben zorgt in het titelnummer, Change Myself, meteen voor een extra warme laag in een intieme lome shuffle, die lekker zacht groovet en die een gospel-achtige energie bevat. Hard Times Killing Floor is een oprechte gekwelde cover van het Skip James nummer met een donker geluid.

De cover van Blind Willie Johnson’s Trouble Will Soon Be Over klinkt dusdanig donker bonkend, dat het zo op de soundtrack van Peaky Blinders zou passen. De traditional Working Like A Slave is in een zeer indrukwekkende a capella uitvoering te horen. Robbert’s eigen Verse 8 is een loom deinende Ry Cooder-achtige gospelblues.

Mede door de warme tweede stem van Maud Knubben is de cover van Charley Patton’s Some Of These Days voor mij het intieme hoogtepunt van het album. Een album, dat wordt afgesloten met het breekbare en intieme All My Tears.

Een zeer indrukwekkend album van Robbert Duijf, dat van mij wel wat langer had mogen duren….

Tracks:
01. Change Myself
02. Hard Times Killing Floor
03. Trouble Will Soon Be Over
04. Working Like A Slave
05. Verse 8
06. Some Of These Days
07. All My Tears

Website: http://www.robbertduijf.com/