Review: Robben Ford & Bill Evans – Common Ground

 

Robben Ford & Bill Evans – Common Ground

Robben Ford & Bill Evans – Common Ground
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Mps
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Al in 2019 werkten gitarist Robben Ford (ex- L.A. Express, ex-Yellowjackets) en saxophonist Bill Evans (ex-Miles Davis) met elkaar samen voor het live-album ‘The Sun Room’, dat alleen via streamingdiensten uitkwam.

Nu hebben ze een studio-album uitgebracht, ‘Common Ground’. Gezien de muzikale achtergronden van beide heren zal het niet verbazen dat ‘Common Ground’ een echt jazzrockalbum is geworden. Als begeleiders werden twee muzikanten uitgezocht voor wie jazz(rock) ook geen vreemd terrein is: bassist Daryl Jones, weliswaar vooral bekend als bassist van de Rolling Stones sinds het vertrek van Bill Wyman, maar ook als bassist bij Branford Marsalis en Sting, en drummer Keith Carlock (ex-Steely Dan).

Op ‘Common Ground’ speelt saxofonist Evans de hoofdrol; Ford, Jones en Carlock leggen een zeer stuwend jazzrockfundament, waarover Evans vrijelijk kan improviseren en kan laten horen dat hij een geweldige saxofonist is, zowel op alt- als op tenorsax.

Het levert een aantal zeer te pruimen jazzrocknummers op. Het nummer waarop de samenwerking tussen de vier muzikanten optimaal is, is Hearts Of Havana. Hier excelleert ook Robben Ford en speelt de ritmesectie Jones/Carlock een geweldig stuwende rol. Ook op Passaic, het meest jazzy nummer van de plaat met mooi unisono gitaar/saxofoonwerk, krijgt Ford de ruimte te laten horen waarom ook hij ooit met Miles Davis speelde.

Het enige niet-instrumentale nummer op ‘Common Ground’, en daarmee een behoorlijk vreemde eend in de bijt, is de titelsong, een funky nummer met vocals van de Duitse zanger Max Mutzke. Het nummer is op single uitgebracht, maar is totaal niet representatief voor het album.

‘Common Ground’ is een, je zou bijna zeggen, ouderwetse jazzrockplaat van vier muzikanten die ieder voor zich giganten zijn op hun instrumenten en een grandioos jazzrockalbum hebben afgeleverd. Een absolute must voor liefhebbers van jazzrock.    

Website:
https://www.robbenford.com/
https://billevansofficial.com/

 Evans – Common Ground - back