Review: Rob Tognoni – Rebel

 

Rob Tognoni - Rebel

Rob Tognoni – Rebel
Format: CD – Digital / Label: Mig-Music
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De Australische gitarist-zanger Rob Tognoni, uit Tasmanië, mag dan al zo’n 35 jaar actief zijn in de bluesrockwereld, nog altijd klinkt hij ongenadig energiek en rauw. Dat bewijst zijn nieuwe album ‘Rebel’ met maar liefst 17 tracks.

Rob wordt niet voor niets “The Tasmanian Devil” genoemd. Rauw en energiek.

Dat is te horen in het openingsnummer van dit album. Rebel And A Gamble is een energieke rauwe rocker, zonder enige vorm van poespas. Rob heeft nog steeds een zeer doorleefde stem en zijn gitaar klinkt hier vlammend en schurend. Eyes Wide Open is daarna een loom pompend nummer, dat een ZZ Top geluid heeft, vol met Rob’s snerpende wah-wah gitaar.

Na het vurig bijtende en groovende Primeval Baby – Tribal volgt een opgevoerde versie van de Ierse traditional Whisky In The Jar (vooral bekend van Thin Lizzy). Move Along is vervolgens een stevig groovend funky bluesrocknummer, dat behoorlijk venijnig klinkt. In het funky pompende Here To Stay duiken wat Jimi Hendrix invloeden op. Rob slaat in dit nummer zelfs aan het rappen en heeft als boodschap “Rock out with your cock out”!

Little Things is een rustpunt van het album. Een sprankelend mid-tempo nummer maar wel met Rob’s grimmig klinkende gitaar! A Mystery Man is een hoekig riffende bluesrocker met stiekem verstopte reggae trekjes. Orion is het volgende rustpunt. Een intieme warme akoestische ballad.

Het lekkerst klinkt Rob toch nog steeds in de rauwe bluesrock van bijvoorbeeld het grimmige Weed en het energiek rockende Victim Of Circumstance, dat woest en furieus klinkt. David Bowie’s Rebel, Rebel opent verrassend hoekig om daarna vertrouwd glamrockend verder te gaan. De riffs in het hoekige en instrumentale 2050 klinken bij vlagen AC/DC achtig, vermengd met een zwevend psychedelisch gitaargeluid.

Rob sluit het album af met twee prima rockers. Het soulvolle en felle Assholes And Opinions en het sprankelende Life.

Rob Tognoni vertoont, gelukkig maar, nog langs geen verschijnselen van “slijtage” en levert met Rebel zijn zoveelste prima album af!

Tracks:
01. Rebel And A Gamble
02. Eyes Wide Open
03. Primeval Baby – Tribal
04. Whisky In The Jar
05. Move Along
06. Here To Stay
07. Little Things
08. A Mystery Man
09. Orion
10. Weed
11. Rebel, Rebel
12. Victim Of Circumstance
13. Land Of Cirrus (live)
14. Lil’ Melody (live)
15. 2050
16. Assholes And Opinions
17. Life

Website: https://www.robtog.com/