Review: Rob Orlemans & Half Past Midnight – Shake Them Down

 

Rob Orlemans & Half Past Midnight - Shake Them Down

Rob Orlemans & Half Past Midnight – Shake Them Down
Format: CD – Digital / Label: Metal Horse Records – Distributie: Coast To Coast
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

‘Shake Them Down’ is inmiddels het vijfde album van het Tielse bluesrocktrio Rob Orlemans & Half Past Midnight. Ik had het genoegen om drie van die platen te mogen bespreken, ‘Libertyville’(2006), ‘Into The Spirit’ (2009) en ‘Highway Of love’ (2013). Inderdaad, het genoegen, want alle drie die platen waren sterke staaltjes bluesrock.

Tien jaar na het vorige album ‘Highway Of Love’ is er nu ‘Shake Them Down’ met maar liefst 14 tracks, waarvan de laatste twee nummers live zijn opgenomen; alle songs zijn eigen werk van de Tielse zanger-gitarist en producer, met uitzondering van ’Love Like A Man’, een nummer van Ten Years After, dat hier een overheerlijke zeven minuten-behandeling ondergaat.

Naast Orlemans horen we drummer Ernst van Ee (ooit in heavy bands als Highway Chile, Helloïse en Vengeance) en bassist Piet Tromp, die voor een stevig fundament zorgen waarop Orlemans kan “shinen”.

Maar hulp van buitenaf is niet echt nodig, eigen liedjes als het naar Rory Gallagher lonkende Desire, het ZZ Topperige Boogie On Down The Line, het met een majestueuze riff opgeleukt Into The Night, A Dirty Shame en Give That Thang To Me kunnen met gemak wedijveren met de grote voorbeelden.

Conclusie: voor de vierde keer was het een groot genoegen om een album van Orlemans en zijn maten te bespreken.

Tracks:
01. Boogie On Down The Line
02. Into The Night
03. Never Be Ready
04. Honkin’ To The Blues
05. A Dirty Shame
06. Shake Them Down
07. Give That Thang To Me
08. Song For Erik
09. Nadine
10. Love Like A Man
11. Moonlight Rumble
12. Desire

Bonus tracks:
13. JL Boogie (Live)
14. Red Moon Rising (Live TV)

Website: https://halfpastmidnight.net/