Review: Rob Heron & The Tea Pad Orchestra – The Party’s Over

 

Rob Heron & The Tea Pad Orchestra - The Party’s Over

Rob Heron & The Tea Pad Orchestra – The Party’s Over
Format: CD / Label: Tea Pad Recordings
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Volgens de albumtitel van Rob Heron & the Tea Pad Orchestra’s nieuwste album is het feest over. Maar dat klopt helemaal niet! Want als je dit album opnieuw opzet begint het feest namelijk gewoon weer van voor af aan. En een lekker feestje is het! Gevoed door klanken uit de blues, folk, cajun, rhythm & blues, country, Mexicana en dixieland.

De band komt uit het Britse Newcastle Upon Tyme en bestaat uit Rob Heron (zang, gitaar), Tom Cronin (mandoline, harmonica, gitaar), Colin Nicholson (orgel, piano, accordeon), Ted Harbot (bas) en Paul Archibald (drums).

Het feest op dit album wordt geopend met Go Home (The Party’s Over). Een intieme mix van blues, folk en cajun met de zacht pompende accordeon van Colin Nicholson, de branderig pompende harmonica van Tom Cronin en een geluid dat mij aan het geluid van McGuiness-Flint deed terugdenken.

Daarna volgt de dwingende pompende rhythm & blues van She Hypnotised Me. Rob Heron opent al jodelend My Salad Days. Een zacht deinend rhythm & blues/country nummer met lekker zacht twangend gitaarwerk. De vrolijke cajunrocker Snip Snap Snout gaat richting het geluid van the Sir Douglas Quintet. Trouble Is…is vervolgens een intiem wiegende ballad met Freddy Fender trekjes.

Johnny Cash (Ghost Riders In The Sky) en Rawhide duiken op in de twangende Mexicana van The Horse That You Rode In On. Het is feest in de luchtig swingende rhythm & blues van Remind Me Tomrrow, een nummer a la Sam Cooke’s Having A Party. Right To Roam is een akoestische breekbare Pete Seeger achtige folkie ballad met de smachtende harmonica van Tom Cronin.

A Call To Mother’s Arms is vervolgens een onweerstaanbare folkie swinger, die klinkt als een mix van the Pogues en the Waterboys.

De afsluiter The Doctor Told Me is een hilarisch nummer met een dixieland-achtige swing waarin Rob beweert dat er in de hemel een overvloed aan drank en drugs is. Het voordeel daarvan is dat je daar niet voor een tweede keer aan de drank en/of drugs ten onder kan gaan….

Een heerlijk opgewekt album met een grote variatie aan muziekstijlen!

Tracks:
01. Go Home (The Party’s Over)
02. She Hypnotised Me
03. My Salad Days
04. Snip Snap Snout
05. Trouble Is…
06. The Horse That You Rode In On
07. Dilly Dally Sally
08. Remind Me Tomorrow
09. Right To Roam
10. A Call To Mother’s Arms
11. The Doctor Told Me

Website: https://teapadorchestra.co.uk/