Review: Rival Sons – Darkfighter

 

Rival Sons – Darkfighter

Rival Sons – Darkfighter
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Atlantic
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse band Rival Sons is in 2009 in Long Beach, Californië, opgericht. In datzelfde jaar verschijnt hun debuutalbum ‘Before The Fire’. In 2011 toeren ze door Noord- Amerika en Europa. Ze treden o.a. op tijdens Rock Werchter en Bospop. Rival Sons staat de jaren daarna ook in het voorprogramma van Judas Priest, Kiss, Deep Purple, Black Sabbath, Guns ‘N’ Roses en The Rolling Stones.   

Tijdens de coronaperiode heeft Rival Sons twee album opgenomen. ‘Darkfighter’ verscheen begin juni en het tweede album ‘Lightfighter’ komt volgens zeggen later dit jaar uit.

‘Darkfighter’ is het 7e album van Rival Sons en is geproduceerd door Dave Cobb, die ook op een aantal nummers meespeelt.  

Het openingsnummer Mirrors begint met een ingetogen orgelintro van zo’n 45 seconden, maar daarna barst de band in de stijl van Led Zeppelin en AC/DC los, een paar keer afgewisseld met akoestische passages.

Nobody Wants To Die is een uptempo bluesrocker, met een bonkende ritmesectie, gruizige gitaarlicks en uitbundige zang. Bird In The Hand is een stadionrocker die tot meezingen uitnodigt. In dit nummer, dat me soms doet denken aan de 70’er jaren rock van Slade, zitten ook rustiger passages met Scott Holiday op slide.

De melodieuze ballad Bright Light wordt gedragen door de sterke zang van Jay Buchanan en dat geldt daarna ook voor de ballad Rapture, een song die, zoals meer nummers, abrupt eindigt. Guillotine  is weer een Led Zeppelin-achtige vette rocker met vuig gitaarwerk ook weer afgewisseld met rustige akoestische passages.

Horses Breath is een enigszins psychedelische uptempo door bonkende drums gedreven rocker met vlammend gitaarwerk. Het slotnummer Darkside, met ruim zes minuten het langste nummer van het album, is veelal rustig met ingetogen zang, maar wordt ook afgewisseld met verpletterende gitaarriffs.    

Conclusie:
‘Darkfighter’ is een album dat zijn weg naar de liefhebbers ongetwijfeld zal vinden.

Tracks:
01. Mirrors
02. Nobody wants to die
03. Bird in the hand
04. Bright light
05. Rapture
06. Guillotine
07. Horses breath
08. Darkside

Line-up:
Jay Buchanan – zang, akoestische gitaar
Scott Holiday – akoestische gitaar, elektrische gitaar, percussie (track 3)
Dave Beste – bas
Michael Miley – drums
Dave Cobb – akoestische gitaar (track 6,7), shaker (track 1,2,5), percussie (track 3)
Todd Ogren – keyboards

Website: https://www.rivalsons.com/