Review: Rik Meijer – Rik Meijer

 

Rik Meijer - Rik Meijer

Rik Meijer – Rik Meijer
Format: CD – Vinyl LP / Label: Coast To Coast
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Nederlandse gitaristen als Julian Sas, Ruben Hoeke, Erwin Java en Adje Vandenberg mogen even opschuiven op het ereschavot van de Nederlandse gitaar kanonnen want Rik Meijer uit het Friese de Bilt verdient zeer zeker een plaats op dit schavot.

Het kan zijn, dat je niet bekend bent met de naam Rik Meijer maar het bereft hier zeker een zeer ervaren Nederlandse muzikant, die zijn sporen in verschillende bands heeft verdiend. Zo zat hij in A.A. & the Doctors en is hij op hun ‘The Doctor Is In’ album te horen. Verder zat hij in bands als Red Baron, het Tracks Of The Past project  met Erwin Java, The Chickenforce Project en de bands van Jan Giro, Piter Wilkens en Gerbe Douwstra.

En nu is zijn eerste soloalbum verschenen. Een album dat aantoont dat wij hier met een zeer getalenteerde gitarist te maken hebben. Een gitarist, die voor het grootste gedeelte met de bluesrock bezig is op dit album maar ook met melodieuze Classic Rock en funk.

De nummers op dit album worden gezongen door een aantal prima zangers en zangeressen. Martin van der Starre, Cobus Prins, Kayak zangeres Cindy Oudshoorn, Auke Busma, Minke Adema, Dilana Smith, Jack Bottleneck (prima naam overigens!), Monique Bakker (Candy Dulfer), Silvia Dekema, Kevin Stuurhaan en Alex Luttjeboer.

Het album opent met de krachtig riffende bluesrock van Give Me The Good Earth. Een lekker stuwend nummer met uitstekend snijdend gitaarwerk van Rik Meijer.

De cover van Freddie King’s Pack It Up klinkt net zo funky als het origineel, compleet met de kreunende harmonica van Bas Kleine, de bijtende gitaar van Rik en zijn haast Johnny Winter-achtige zang.

Somebody’s Always Trying is een zeer aanstekelijke losse bluesswinger gevolgd door de deinende bluesrock mambo Right To Be Wrong met een krachtig rockend refrein. De klassieker Rolling & Tumbling klinkt lekker broeierig, rauw en schrapend.

In Hump Yeah krijg je een haast Tower Of Power-achtig funknummer om je oren waarin Rik zijn gitaar hard laat snerpen.

Roll of Beethoven is uiteraard een cover van Chuck Berry’s Roll Over Beethoven in een lui funky jasje, dat enigszins aan het swingende werk van Delbert McClinton doet denken. Bam! is een swingende instrumentale shuffle waarin de harmonica, gitaar en bas een ruime solospot krijgen.

Op een aantal nummers gaat Rik Meijer de melodieuze rockkant op zoals in de dromerige ballad New Orleans Ladies, dat wat Bon Jovi trekjes vertoont. Dat Bon Jovi geluid is ook terug te horen in het mystieke I’m A Runner en Gold Dust Woman.

Rik Meijer bewijst met zijn solo album, dat hij een Nederlandse gitarist is waar wij zeer zeker rekening mee moeten gaan houden. Een uitstekend, overtuigend en veelzijdig album!

Tracks:
01. Give Me The Good Earth (feat Martin van der Starre)
02. Pack It Up (feat Cobus Prins)
03. New Orleans Ladies (feat Auke Busman)
04. I ’m A Runner (feat Minke Adema)
05. Warface ( feat Minke Adema)
06. Somebody’s Always Trying ( feat Cindy Oudshoorn)
07. Right To Be Wrong (feat Dilana Smith)
08. I’d Love To Change The World ( feat Martin van der Starre)
09. Rolling & Tumbling (feat Minke Adema)
10. Hump Yeah (feat Auke Busman – Monique Bakker)
11. Jack Of Diamonds (feat Jack Bottleneck)
12. Roll Of Beethoven (feat Alex Luttjeboer)
13. Bam!
14. Memphis Women And Fried Chicken (feat Jack Bottleneck)
15. Gold Dust Woman (feat Silvia Dekema)
16. Goodnight Moon (feat Minke Adema

Website: https://rik-meijer.com/rik-meijer/