Review: Rickie Lee Jones – Pieces Of Treasure

 

Rickie Lee Jones - Pieces Of Treasure

Rickie Lee Jones – Pieces Of Treasure (The Duchess Of Coolsville)
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: BMG Modern Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het feit dat een groot aantal gelouterde artiesten albums uit heeft gebracht, die vol staan met nummers uit het Great American Songbook wordt door velen behoorlijk argwanend bekeken. Velen zien dit als een gemakkelijke manier om commercieel succes bij het “grote publiek” te scoren.

Ook singer-songwriter Rickie Lee Jones heeft zo’n album uitgebracht. Bij haar vallen deze “verdenkingen” echter direct weg aangezien zij de klassiekers op een  geheel eigen wijze vertolkt. Daar helpt haar nog steeds zeer ongepolijst e stemgeluid uiteraard ook bij.

Russ Titelman, die haar debuutalbum in 1979 (en de opvolger ‘Pirates’) produceerde, fungeert  op dit nieuwe album opnieuw als haar producer. Rickie Lee Jones laat zich dan ook nog eens begeleiden door een aantal uitstekende jazz muzikanten waarvan vibrafonist Mike Manieri het bekendst is.

Hij is ook gelijk te horen in Just In Time. Zijn warme vibrafoon klanken passen perfect in deze zwoele en rokerige cover en ook Rickie Lee’s rauwe stemgeluid is hier prima op zijn plek. There Will Never Be Another You klinkt zeer intiem mede door de zachte jazzgitaar van Russell Malone.

De versie van Nature Boy  is zeer verrassend. Het nummer opent met de sfeervolle klanken van Ara Dinkjian en Rickie Lee is met kermende world music klanken te horen. De stuwende bas van David Wong en de sprankelende piano van Rob Mounsley  zijn zeer belangrijke elementen in de broeierige versie van One For My Baby. Rickie Lee waagt zich aan het eind van het  nummer voorzichtig aan het scatten.

They Can’t Take That Away From Me is een overbekende klassieker, die door Rickie Lee sfeervol en jazzy wordt uitgevoerd met de heerlijke warm saxofoon van Scott Robinson. All The Way is rijkelijk georkestreerd en daardoor ook zeer warm en sfeervol. De Kurt Weil klassieker September Song klinkt zoals het hoort: statig!

Het album wordt op een breekbare wijze afgesloten door een tweetal songs. On The Sunny Side Of The Street met fraai akoestisch gitaarspel van Jon Herington en het zwoele en soulvolle It ‘s All In The Game.

Niks geen goedkope commerciële zet van Rickie Lee Jones! Wel een oprecht eerbetoon aan de nummers uit het Great American Songbook!

Tracks:
01. Just In Time
02. There Will Never Be Another You
03. Nature Boy
04. One For My Baby
05. They Can’t Take That Away From Me
06. All The Way
07. Here’s That Rainy Day
08. September Song
09. On The Sunny Side Of The Street
10. It’s All In The Game

Website: https://rickieleejones.com/