Review: Rick Holmstrom – Get It!

 

Rick Holmstrom - Get It!

Rick Holmstrom – Get It!
Format CD – Digital / Label: LuEllie Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Rick Holmstrom is een zeer ervaren Amerikaanse gitarist. Zo is hij als 15 jaar lid van de band van Mavis Staples en voor die tijd kwam je hem tegen in de bands van o.a. William Clarke, Booker T., Smokey Wilson en Johnny Dyer.
Ook bracht hij al de nodige soloalbums uit waarvan ‘Get It!’ zijn nieuwste is. Een geheel instrumentaal album met
Steve Mugalian (drums) en Gregory Boaz (bas) als begeleiders.

Op het album kan je goed horen door welke gitaristen Rick beïnvloed is. Je hoort hem venijnige hard a la Link Wray, bijtend als Roy Buchanan, twangend als Duane Eddy/Hank B. Marvin en bluesy als Jimmie Vaughan.

Rick opent zijn album met Looky There, een lui funkend nummer met krachtig priemend gitaarwerk en de strakke funky ritmesectie. Vervolgens is All About My Girls een warm swingende bluesshuffle in de beste Fabulous Thunderbirds/Jimmie Vaughan traditie. FunkE3 vermengt broeierige grooves met venijnige surf invloeden.

King Freddie swingt losjes met gitaarspel dat meerde malen aan Roy Buchanan doet denken. Bubbles is een ontspannen groover, die ergens tussen de luie J.J. Cale en Tony Joe White in zit. De jazz komt aan bod in de intieme swinger G Like Junior waarin Rick’s gitaar bluesy en raspend klinkt.

Ook Robyn’s Romp is een jazzy swinger, die aan een jazzy Stevie Ray Vaughan doet denken. Weeping Tana gaat meer de Americana kant op met lui twangend gitaarwerk. De drums van Steve Mugalian zetten het lui groovende Erlee Time in werking. Een nummer dat klinkt als een luie versie van the Meters.

In het lome Taghazout duiken Spaghetti Western invloeden op via de diep twangende gitaar van Rick. Pour One Out is daarna een lui funkend nummer met Rick’s krachtig fuzzende gitaar in de hoofdrol.

Het album kent een zacht intiem eind met het schuifelende Walking With Diane.

Dit album bewijst nogmaals de veelzijdigheid van Rick Holmstrom op een zeer overtuigende en swingende wijze.

Tracks:
01. Looky Here
02. All About My Girls
03. FunkE3
04. King Freddie
05. Bubbles
06. G Like Junior
07. Weeping Tana
08. Erlee Time
09. Robyn’s Romp
10. Surfer Chuck
11. Kronky Tonk
12. Taghazout
13. Pour One Out
14. Walking With Diane

Website: https://rickholmstrom.com/