Review: Richard Townend & The Mighty Bosscats – Are You The Person You Always Wanted To Be?

 

Richard Townend & The Mighty BossCats - Are You the Person You've Always Wanted to Be

Richard Townend & The Mighty Bosscats – Are You The Person You Always Wanted To Be?
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Zanger-gitarist Richard Townend uit Leeds is al jarenlang actief in de muziekbusiness. In zijn beginperiode speelde hij onder meer in de bands van the Platters, Dana en Tony Christie. Hij raakte een tijd lang zijn enthousiasme voor de muziek kwijt en hing zijn gitaar in de wilgen. In de 00’s pakte hij die gitaar gelukkig weer op en begon hij blues georiënteerde muziek te spelen. Hij nam vele albums op waarop hij de blues mixte met jazz en country met vaak verwijzingen naar het geluid van J.J. Cale, Dire Straits en Chris Rea.

En die invloeden kom je ook weer tegen op zijn nieuwste album waarop Richard begeleid wordt door zijn Mighty Bosscats;  Matt Gillam (bas), Mark Hall (drums), Tony Seals (keyboards, saxofoon) en David Booth (producer en drums).

Het album start met het intiem deinende How’s It All Come To This? Een nummer met intiem bluesy gitaarwerk en invloeden als Chris Rea en Beatles psychedelica. Vervolgens gaat Richard op de broeierige J.J. Cale toer met Several Ways To Replace A Lover.

Het geluid van Chris Rea is wederom aanwezig in het zacht schuifelend en licht bluesy How Many Times? It’s Over is een breekbaar singer-songwriter nummer met warm twangend gitaarspel. Het geluid van Dire Straits is overduidelijk aanwezig in het ontspannen I Should’ve Listened To You met uiteraard sprankelend gitaarspel. Dat gitaargeluid is ook te horen in het warm groovende Are You The Person You Always Wanted To Be?

Roxy’s Friday Night is een luchtige rock & roller en Pretty Boulevard een luchtige pubrocker compleet met kroegpiano. Weatherman is een krachtig stuwend poprocknummer gevolgd door het soulvol deinende Why Oh Why? Midnight Train is het lekkerste nummer van het album op een fel swingende Dire Straits wijze. De ballad Ukraine klinkt intiem, breekbaar en krachtig.

Het nieuwe album van Richard Townend & the Mighty Bosscats is een zeer aangenaam en warm album geworden dat aan te bevelen is aan de liefhebbers van Dire Straits en Chris Rea!

Tracks:
01. How’s It All Come To This?
02. Several Ways To Replace A Lover
03. How Many Times?
04. It’s Over
05. I Should’ve Listened To You
06. Are You The Person You Always Wanted To Be?
07. The River
08. Roxy’s Friday Night
09. Home With You
10. Pretty Boulevard
11. Weatherman
12. Why Oh Why?
13. Midnight Train
14. A Little Bit Of Kindness
15. Ukraine

Website: https://www.richardtownend.com/