Review: Richard Thompson – Ship To Shore

 

Richard Thompson - Ship To Shore

Richard Thompson – Ship To Shore
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: New West Records – V2 BeNeLux
Release: 2024

Tekst: Tom Wouters

Zes jaar na de release van zijn vorige soloalbum (’13 Rivers’ uit 2018) is er een nieuw soloalbum van de man die sinds het eind der 60er jaren een unieke, onmiskenbare eigen sound heeft gecreëerd met als basis de Britse folkrock, Richard Thompson. In anderhalve week tijd namen Thompson en zijn langjarige touring band (Bobby Eichorn, gitaren, Taras Prodaniuk op bas en Michael Jerome op drums) met behulp van violist David Mansfield, achtergrondzangeres Zara Phillips en technicus Chris Bittner in de Applehead Studio in Woodstock, New York twaalf gloednieuwe door Thompson geschreven songs op.

‘Ship To Shore’ is onmiskenbaar een Richard Thompson-album geschreven en gespeeld vanuit Thompson’s voorkeur om vanuit een sterke muzikale basis van Britse traditionele muziek, jazz en country nieuwe horizonten te verkennen, zoals we al direct horen in het openingsnummer Freeze, dat Keltische invloeden vermengt met Afrikaanse ritmes en gitaarwerk. The Fear Never Leaves You is exemplarisch voor Thompson’s songwriting: donkere teksten verpakt in een verraderlijk lieflijke melodie.

Singapore Sadie is Britse folk à la Fairport Convention met mooi vioolspel van David Mansfield, een sound die ook terugkomt in de old man’s song The Old Pack Mule met Thompson’s ijzersterke gitaarwerk, accordeon en viool. Turnstile Casanova is rock met die typisch experimentele Angelsaksische sound, die Thompson in de eerste jaren van Fairport Convention ontwikkelde.

Fraai is ook Life’s A Bloody Show, een parodie op de cabaret-sound uit de jaren 20 in Berlijn, zoals zo mooi weergegeven in Bob Fosse’s film Cabaret met Liza Minelli en Joel Grey. Thompson’s unieke gitaarsound komt goed tot zijn recht in Maybe met zijn uit duizenden herkenbare tegendraadse gitaarsound, die soms in de verte aan Neil Young doet denken. Zoals dat ook het geval is in What’s Left To Lose, ook weer zo’n donkere tekst verpakt in een verraderlijk vrolijke melodie.

Thompson sluit ‘Ship To Shore’ af met We Roll, dat tekstueel aanhoort als een afscheid (“We thank you for all your love down the years, we hope we brought you some joy and some tears”), maar gelukkig zijn titel (We Roll) eer aan doet, want Thompson denkt er nog niet aan te stoppen met songs schrijven en live optredens (“als ik dat niet doe, raak ik alleen maar gefrustreerd”).

Een volgend album is al geschreven en in de planning, met andere woorden van Richard Thompson zijn we nog niet af.

‘Ship To Shore’ is dus gewoon het volgende pareltje in het imposante oeuvre van Richard Thompson.

Tracks:
01. Freeze
02. The Fear Never Leaves You
03. Singapore Sadie
04. Trust
05. The Day That I Give In
06. The Old Pack Mule
07. Turnstile Casanova
08. Lost In The Crowd
09. Maybe
10. Life’s A Bloody Show
11. What’s Left To Lose
12. We Roll

Website: https://www.richardthompson-music.com/