Review: Richard Lindgren – The Grand Jubilee

 

Richard Lindgren - Grand Jubilee

Richard Lindgren – Grand Jubilee
Format: CD – Digital / Label: Rootsy Border – V2 BeNeLux
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Ondanks het feit dat dit alweer zijn vijftiende album is, is het jammer genoeg nog steeds nodig om Richard Lindgren voor te stellen. Een singer-songwriter uit het Zweedse Malmö, die na vier jaar met een nieuw album op de proppen komt. De album titel ‘The Grand Jubilee’ is tevens de naam voor Richard’s nieuwe band, die naast Richard (zang, akestische gitaar) bestaat uit Ale William Sjöström (bas, syhtnesizer), Joakim Svensson (gitaar), Christoffer Olsson Segerberg (drums, percussie), Michael Dannevaern (gitaar), Rasmus Ehrnborn (gitaar), Tim Carlestedt (pedal steel) plus gast gitarist Pontus Snibb.

Het geluid van Richard Lindgren is op dit album als zeer warm en zeer intiem te omschrijven. Nummers, die heerlijk lui voortdeinen met de doorleefde zang van Richard.

Zo is Big Fat Nothing, de opener van het album, een lui deinend nummer, dat ietwat aan Robbie Robertson’s Somewhere Down The Lazy River doet denken (qua sfeer). Ook Empire In Ruins zweeft smachtend voort voorzien van de zwoele pedal steel van Tim Carlestedt.

In het sfeervolle Lament From A Reservoir zit een deinend Dylan sfeertje. No More Colors is vervolgens een sprankelend Americana nummer, krachtig stuwend gevolgd door The Grand Jubilee dat een dixieland-achtig geluid heeft waarin de omfloerste stem van Richard prima past.

A Walk In The Dark deint daarna soulvol voort. Het mooiste nummer van het album is de intieme pianboballad Building Rainbows. Een nummer van een vroege Tom Waits klasse. De afsluiter, The Miserable Landlord, opent met breekbare speeldoos klanken om daarna als een hemels deinend nummer verder te gaan.

‘The Grand Jubilee’ is een heerlijk intiem album van Richard Lindgren!

Tracks:
01. Big Fat Nothing
02. Empire In Ruins
03. Argentina Shoes
04. Lament From A Reservoir
05. No More Colors
06. The Grand Jubilee
07. A Walk In The Dark
08. Building Rainbows
09. The Miserable Landlord

Website: https://richardlindgrenmusic.com/