Review: Rhiannon Giddens – You’re The One

 

Rhiannon Giddens - You're the One

Rhiannon Giddens – You’re The One
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Nonesuch
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Aan afwisseling geen gebrek op het nieuwe album van singer-songwriter, multi-instrumentaliste Rhiannon Giddens uit Greensboro, North Carolina. Rhiannon was de oprichter van rootsband the Carolina Chocolate Drops waarmee ze flink wat Awards binnensleepte. Met haar vorige vier soloalbums was dat ook al het geval.

En met album nummer vijf gaat dat ongetwijfeld ook weer gebeuren.

Hoewel Rhiannon altijd in de Roots hoek geparkeerd wordt toont dit album aan dat zij tot veel meer in staat is. De Roots basis wordt namelijk vermengd met invloeden vanuit de soul, de funk en de blues. Het feit, dat Rhiannon beschikt over een zeer krachtig en soulvol stemgeluid en dat zij, vooral op de fiddle, ook haar “mannetje” staat is mooi meegenomen.

Rhiannon opent haar album met Too Little, Too Late, Too Bad. Een schurend funky nummer met zeer soulvolle zang en broeierig gitaarwerk van Eric Escanes. Daarna verzorgt Rhiannon’s schroeiende fiddle het intro voor You’re The One dat een loom groovend Rootsnummer is met een sprankelende banjo, zachte funky drums en een krachtig refrein.

In het stuwende, bluesy, Yet To Be zingt Rhiannon een duet met Jason Isbell en dat pakt zeer soulvol uit! Na de weelderig deinende soul van Wrong Kind Of Right volgt het broeierig groovende Another Wasted Life met soulvol distorted gitaarspel. In You Louisiana Man duiken door de accordeon en de fiddle zydeco invloeden op in een aanstekelijk groovend nummer.

Rhiannon’s fiddle klinkt in Hen In The Foxhouse behoorlijk vervormd en Rhiannon toont aan, dat zij ook soepel kan scatten. Ze klinkt in de rokerige jazzy ballad Who Are You Dreaming Of, met statige strijkers, behoorlijk intiem. Vervolgens is You Put The Sugar In My Bowl is een venijnige hoekige Rootsrocker, die aan het betere werk van Maria Muldaur doet denken.

De laatste twee nummers gaan meer de Roots kant op. Way Over Yonder is een stuwend country dance nummer met Rhiannon’s soepel swingende fiddle en een gospelgevoel.

Het afsluitende Good Ol’ Cider is een cover van de traditional en klinkt kort maar feestelijk swingend.

Ik durf te beweren dat het nieuwe album van Rhiannon Giddens één van de betere Roots albums van dit jaar is!

Tracks:
01. Too Little, Too Late, Too Bad
02. You’re the One
03. Yet to Be (feat. Jason Isbell)
04. Wrong Kind of Right
05. Another Wasted Life
06. You Louisiana Man
07. If You Don’t Know How Sweet It Is
08. Hen in the Foxhouse
09. Who Are You Dreaming Of
10. You Put the Sugar in My Bowl
11. Way Over Yonder
12. Good Ol’ Cider

Website: https://shop.rhiannongiddens.com/