Review: Reddog And Friends – Booze, Blues And Southern Grooves

 

Reddog & Friends - Booze Blues And Southern Grooves

Reddog And Friends – Booze, Blues And Southern Grooves
Format: CD / Label: Survival South Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Reddog is J.K. Higgins, een zanger-gitarist uit Pensacola, Atlanta, die het voorrecht heeft gehad om op zijn nieuwe album te werken met aantal zeer vermaarde vrienden. Dat zijn allereerst Southern Rock producer Johnny Sandlin, toetsenist Clayton Ivey, bassist David Hood, drummer Bill Stewart (o.a. ex-Gregg Allman en Bonnie Bramlett), drummer Justin Holderen achtergrondzangeressen Carla Russell, Mary Mason en Angela Hacker.

Als je goed opgelet hebt heb je een aantal kopstukken uit de soul/blues historie van Muscle Shoals, Alabama, aangetroffen (Clayton Ivey en David Hood).

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het soulgehalte op dit nieuwe Reddog album zeer hoog is. Soul van het broeierige soort.

Zoals de opener, het Staples Singers-achtige Love You’ve Got To Spread The Word. Een heerlijk loom en broeierig soulbluesnummer met de intiem prikkende gitaar van Reddog.

In The Blues Will Get You Everytime gaat Reddog op de Al Green toer op een broeierige swampy wijze weliswaar, voorzien van de schurende slidegitaar van Reddog. Down, Down, Down is vervolgens een diepe slowblues met kermend, huilend gitaarwerk.

She’s A Georgia Peach is soulvolle blues van het zeer broeierige en funky soort met een flinke scheut Southern Rock. Reddog’s zang klinkt hier zeer doorleefd en zijn slidegitaar krachtig kreunend. Ook speciale aandacht voor de prima soulvolle achtergrondzangeressen.

Via de huilende slidegitaar van Reddog opent de pompende soulvolle Southern Rock van Searching For Some Soul met Gregg Allman-achtige zang van Reddog. In de intieme soulshuffle Why Oh Why Are You Calling Me duiken wat Curtis Mayfield invloeden op.

Don’t Muscle That Shuffle is een energieke pompende instrumentale shuffle met alle aandacht voor Reddog’s venijnige gitaarwerk.

De funk duikt losjes groovend op in Old School Blues en de intieme softsoul van Honest Man is een waardige afsluiter van dit album.

Een zeer prettig album vol met kwaliteits soulblues!

Tracks:
01. Love You’ve Got To Spread The Word
02. The Blues Will Get You Everytime
03. Down, Down, Down
04. She’s A Georgia Peach
05. Simple Song
06. Searching For Some Soul
07. Why Oh Why Are You Calling Me
08. Don’t Muscle That Shuffle
09. Old School Blues
10. Back In The Bottle Again
11. Honest Man

Website: https://reddogandfriends.com/