Review: Red Hot Chili Peppers – Unlimited Love

 

Red Hot Chili Peppers – Unlimited Love

Red Hot Chili Peppers – Unlimited Love
Format: CD – LP – Digital / Label: Warner Records
Release: 2022

Tekst: Danny van den Deijssel

Op 16 december 2019 kwamen de Red Hot Chili Peppers met een statement, Josh Klinkhoffer had de band verlaten en werd opgevolgd door John Frusciante! 2020 had weleens een mooi jaar kunnen worden ware het niet dat er een virus roet in het eten gooide.

Toch gingen ze niet stilzitten, in tegendeel vol energie doken ze de studio in en op 1 april kwam de langverwachte of gehoopte nieuwe plaat uit. De lat lag hoog, want de vorige keer dat John terugkeerde bij de band brachten ze het zeer succesvolle album ‘Californication’ uit (1999).

De eerste single, Black Summer, tevens openingstrack begint nog rustig. De cleane sound van de gitaar van John bouwt het nummer rustig op als begeleiding van de zang van Anthony Kiedis om in het refrein gelijk los te gaan met de typische Peppers achtergrondzang van John en Flea. Heerlijk dit nummer, de echte Peppers zijn weer helemaal terug.

Het nummer dat hierna volgt, Here Ever After, opent met de strakke bas van Flea om vervolgens lekker funky op te bouwen naar een goed in het gehoor liggend refrein. Een refrein dat je na een keer horen al mee kan zingen. Mocht het album nog promotie nodig hebben zou dit een mooie derde single kunnen zijn.

In Aquatic Mouth Dance horen we Flea niet alleen op basgitaar, maar tevens op trompet. Een instrument dat je in de hedendaagse popmuziek nou niet al te vaak tegenkomt, maar Flea weet er wel weg mee. Dit is overigens niet de eerste keer, want ook op voorgaande albums werd dit instrument al ingezet.

Not The One, bouwt vervolgens even een moment van rust in om vervolgens in Poster Child de funk weer op te pakken. Jonathan rapt er hier aardig op los en het is maar goed dat de tekst in het boekje staat want het gaat tempo ligt hoog terwijl het refrein iets gas terug lijkt te nemen.

Het gaat te ver om het hele album track voor track te bespreken, want ze leveren maar liefst 17 track af op dit schijfje. Hierbij valt eigenlijk op dat het niveau hoog ligt en er eigenlijk geen slechte nummers op staan. Een album dat voor mij vooral voort borduurt op het geluid van de albums ‘Californication’ (1999) en ‘By The Way’ (2002).

Voor een band waarvan de meeste leden dit jaar de magische 60 gaan zien (John is met zijn 52 jaar duidelijk de Benjamin van de band) laten ze met dit album zien nog lang niet uitgespeeld te zijn en als ze deze kwaliteit live ook kunnen brengen mogen ze van mij ook zeker nog wel even doorgaan.

Tracks:
01. Black Summer
02. Here Ever After
03. Aquatic Mouth Dance
04. Not The One
05. Poster Child
06. The Great Apes
07. It´s Only Natural
08. She´s A Lover
09. These Are The Ways
10. Whatchu Thinkin´
11. Bastards Of Light
12. White Braids _ Pillow Chair
13. One Way Traffic
14. Veronica
15. Let ´em Cry
16. The Heavy Wing
17. Tangelo

Website: https://redhotchilipeppers.com/