Review: Rebecca Downes – The Space Between Us

 

Rebecca Downes - The Space Between Us

Rebecca Downes – The Space Between Us
Format: CD – Digital / Label: Mad Hat Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Dat de Britse zangeres Rebecca Downes over de nodige blueskwaliteiten beschikt bewijst het feit dat zij in 2016 uitgeroepen werd tot Female Vocalist And Emerging Artist Of The Year bij de British Blues Wards en in 2018 tot Female Blues Vocalist Of The Year.

Toch is deze in Wolverhampton geboren artieste nog niet echt bij ons doorgebroken. En dat moet met haar vijfde album ‘The Space Between Us’ dan maar eens gebeuren! Dit album staat namelijk vol met spetterende stevige bluesrock met uiteraard veel ruimte voor de krachtige stem van Rebecca.

Het album werd opgenomen met Steve Birkett (gitaar), Neil Ablard (drums), Nigel Darvill (keyboards) en Vince Yarrington (bas).

Op het album staan nummers, die zich vooral in de bluesrock hoek ophouden. Met een geluid, dat met name door de powerzang van Rebecca meerdere malen aan het geluid van Alannah Myles (van “Black Velvet” faam) doen denken. En dat moet als een compliment opgevat worden!

Het album opent met Rebecca en Steve Birkett in het korte Beccs Blues met krakend vinyl. Daarna spettert de bluesrock je tegemoet in Hold On. Een stevig funky bluesrocknummer met een enorme hoeveelheid energie. This Is How It Feels is vervolgens een broeierig pompend nummer met gemeen bijtend gitaarspel en de krachtige, onderkoelde, stem van Rebecca. Hier duiken voor het eerst de Alannah Myles invloeden op. Die  invloeden zijn ook terug te vinden in het loom pompende Terrorise.

The Space Between Us is een krachtige felle, opnieuw Alannah Myles-achtige rocker met vlammend gitaarwerk van Steve Birkett. Het rauwe en funky Head Over Heart benadert het geluid van de legendarische Free. Nu we het toch over Free hebben, hun A Little Bit Of Love wordt op dit album op een zeer respectvolle krachtige wijze gecoverd.

Lome funky grooves duiken op in 4 Leaf Clover, gevolgd door het donker dreunende Not On My Knees, dat zo door de makers van Peaky Blinders gebruikt zou kunnen worden.

De afsluiter van het album is een live uitvoering van het funky pompende Rattle My Cage.

Een zeer overtuigend bluesrock album van Rebecca Downes dat er nu maar eens voor moet gaan zorgen dat zij ook in ons land doorbreekt!

Tracks:
01. Beccs Blues
02. Hold On
03. This Is How It Feels
04. Terrorise
05. The Space Between Us
06. Lights Go Out
07. Head Over Heart
08. A Little Bit Of Love
09. 4 Leaf Clover
10. Not On My Knees
11. Rattle My Cage – Live

Website: https://www.rebeccadownes.com/