Review: Ray Beadle & The Hi Tones – Live At The Brass Monkey

 

Ray Beadle & The Hi Tones - Live At The Brass Monkey

Ray Beadle & The Hi Tones – Live At The Brass Monkey
Format: CD – Digital / Label: Interface Blue Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Zanger-gitarist Ray Beadle uit het Australische Sydney heeft ruim 30 jaar ervaring in de blues en dat is op zijn nieuwe album goed te horen. Een album, dat live werd opgenomen in de Brass Monkey club waarop Ray wordt bijgestaan door zijn Hi Tones, Clayton Doley (orgel, piano), James Hauptmann (drums), Victor Rounds (bas), Matt Keagan (saxofoon), Jack Purdon (trompet) en Mike Roper (trombone).

Het optreden in de Brass Monkey moet een groot feest geweest zijn want dit album toont aan dat Ray Beadle & The Hi Tones een zeer veelzijdige band is, die elk publiek plat kan spelen. En ze doen dat met een mix van ontzettend funky nummers, intiemere soulvolle nummers en een aantal verrassende covers.

Ray opent Sign Of The Times met stuwende jazzy gitaarlicks waarna het nummer zich ontwikkelt tot een lome funky blues met pompende blazers en Ray’s bijtende priemende gitaar.

Vervolgens opent Southbound Line met de broeioerige swampy gitaar van Ray. Dit nummer is een duidelijk door Creedence Clearwater Revival beïnvloed nummer waarin Ray zijn gitaar venijnig laat bijten. De cover van Little Walter’s Up The Line is luchtig swingend met Clayton Doley op zijn uitbundig rockende piano.

Bankman opent met de funky drums van James Hauptmann. In dit superfunky nummer is er volop ruimte voor solospots voor de funky bas van Victor Rounds, de scheursax van Matt Keagan en uiteraard de vlammende gitaar van Ray. Let It Burn is het rustpunt van het album. Een zacht, soulvol groovende nummer waarin de warme blazers een belangrijke rol spelen.

Daarna is het de beurt aan het lome, maar stevig funkende, Temptation met een vlammende orgelsolo van Clayton Doley en de harde raspende gitaar van Ray. Late In The Evening wordt door de drums de Brazilaanse carnaval kant op gestuwd. Deze Paul Simon cover klinkt heerlijk intiem en loom. Ook de cover van Ray Charles’ I Believe To My Soul klinkt intiem meedeinend.

Met de rockende Mack Rice cover Cold Women With Warm Hearts wordt het album op een prima Fabulous Thunderbirds-achtige wijze afgesloten.

Ray Beadle & The Hi Tones is een band, die maar snel naar ons land moet komen! Tot die tijd vermaak ik mij met dit prima livealbum!

Tracks:
01. Sign Of The Times
02. Southbound :ine
03. Up The Line
04. Bankman
05. Let It Burn
06. Temptation
07. Late In The Evening
08. Ain’t Goin’ Out Like That
09. I Believe To My Soul
10. Cold Women With Warm Hearts

Website: https://raybeadle.bandcamp.com/album/live-at-the-brass-monkey?from=hp