Review: Randy Holden – Population III

 

Randy Holden - Population III

Randy Holden – Population III
Format: CD / Label: Riding Easy Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse gitarist Randy Holden, uit Pennsylvania, is vooral bekend om het feit, dat hij deel uitmaakte van de legendarische hardrock formatie Blue Cheer. Nadat hij die band verlaten had vormde hij zijn eigen band, Population II en nam hij in 1970 een album op. Een album, dat door zijn platenlabel echter nooit werd uitgebracht. Het album bleef jarenlang op de planken liggen totdat het Riding Easy label het uiteindelijk in 2020 uitbracht.

De band Population II wordt gezien als één van de eerste doom metalbands met hun zwaar ploegende psychedelische rock.

Onder de naam Population III is er nu een (mini) album verschenen met vijf nummers, die ook al sinds 2010 op de planken lagen.
Op die nummers wordt Randy begeleid door ex-Cactus bassist Randy Pratt en voormalig Blue Öyster Cult drummer Bobby Rondinelli.

Het geluid van deze nummers brengt je regelrecht terug naar de psychedelische 70-er jaren. Invloeden als Hawkwind, Spirit, Cactus en Mountain en vooral Jimi Hendrix zijn daarbij onontkoombaar.

De opener Living End is een zwevend stevig psychedelisch rocknummer met de hard priemende gitaar van Randy in de hoofdrol. Jammer genoeg is de geluidskwaliteit op dit album niet echt optimaal.

De moddervet grommende bas van Randy Pratt opent het traag voortslepende Sands Of Time. Een zeer donker nummer, dat in feite één lange psychedelische doomspace jam is. Ook Land Of The Sun is een nummer dat in de categorie “jam” past. Het nummer komt lomp en traag aanstampen en bevat vlammend Hendrix-achtig gitaarwerk waar ook de nodige Oosterse invloeden door verwerkt zijn.

De twee lekkerste nummers zijn voor het laatst bewaard. Swamp Stomp, de titel zegt het al, klinkt zweterig en broeierig op een Blue Öyster Cult/Blue Cheer/Spirit-achtige wijze.

Het geluid van de afsluiter Money’s Talkin’ trekt meer naar het massieve geluid van Mountain en Cactus met Hendrix-achtig gitaarwerk.

Dit album is vooral aan te raden voor de mensen, die het 70’s zware psychedelische rock geluid maar niet los kunnen laten. En waarom zouden ze ook?

Tracks:
01. Living End
02. Sands Of Time
03. Land Of The Sun
04. Swamp Stomp
05. Money’s Talkin’

Website: https://www.ridingeasyrecs.com/