Review: Rammstein – Zeit

 

Rammstein – Zeit

Rammstein – Zeit
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Universal
Release: 2022

Tekst: Bert Ruisch

De nieuwe, achtste, plaat van Rammstein is een feit. En ook deze keer zijn de meningen verdeeld en de reacties springen alle kanten op.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, ik vind deze plaat beter dan zijn naamloze voorganger met de lucifer op de cover, maar ik zie ook commentaren en recensies voorbijkomen die daar volstrekt anders over denken.

En ook al vind ik hem beter dan de vorige, daarmee staat hij absoluut niet in mijn Rammstein Top3.

Net als bij de lucifer heeft ook ‘Zeit’ te lijden onder de invloed van Tillman’s hang naar theatrale nummers die schreeuwen om een videoclip ter ondersteuning, zoals je ook ziet en hoort op z’n solo-projecten.

Ben je visueel ingesteld en hou je van clippies kijken op YouTube (want waar anders, tegenwoordig), dan ben je goed af, want die nu te bekijken zijn (Zeit, Zick-Zack, Angst), zijn fenomenaal.

Ik luister vooral naar een plaat en laat bij voorkeur m’n eigen fantasie in combinatie met de teksten het werk doen en een film zich in m’n hoofd ontvouwen.

‘Zeit’ is een plaat die groeit naarmate je hem vaker draait. Ik heb hem de afgelopen dagen minstens 5 keer helemaal afgespeeld, vaak met m’n koptelefoon op terwijl ik door het bos en over de heide liep. Zo kon ik mooi de aandacht richten op de teksten en die liegen er in de meeste gevallen niet om!

Laat ik voor de verandering de nummers eens per stuk doornemen, maar niet te uitgebreid:

De plaat opent met Armee der Tristen, dat inmiddels een favoriet is van me van deze plaat. De titel zegt het al, de triesten, de losers, de verschoppelingen van deze wereld moeten zich verenigen en optrekken tegen hen die tegen hen zijn.

Het vervolg, de titelsong Zeit, was het eerste nummer dat uitgebracht werd via de streamers en YT en dat is te zien aan de enorme aantallen streams en views. Overigens niet onterecht, want het heeft de sfeer van Ohne Dich en Mein Herz Brennt en daar hou ik van.

Derde nummer is Schwartz. Een nummer over angst, eenzaamheid en het duister om je heen en binnenin je.

Nummer vier heet Giftig en gaat over milieuvervuiling, maar niet alleen daarover! Relaties, al dan niet vergiftigd,  zijn een terugkerend thema op deze plaat en dit nummer is daar een sprekend voorbeeld van.

Zick Zack is een aanklacht tegen de compleet doorgeslagen hang naar lichamelijke perfectie d.m.v. cosmetische chirurgie. Quote: buikvet in de biobak zodat je lul weer zonlicht ziet…

OK is het zesde nummer van de plaat en ik vind het een tamelijk hilarisch nummer dat ik terug zie komen in de liveset, deze zomer. Het refrein (Ohne Kondom) is een keiharde meezinger en moshpit aanjager.

Scherts duurt nooit lang bij deze band, dus het volgende nummer, Meine Tränen, laat je het haar in je nek overeind staan wanneer je de tekst op je laat inwerken. Het is een luguber lied en zou het vervolg kunnen zijn op Mutter! Dat is het in elk geval voor mij.

Diezelfde lugubere sfeer komt terug in Angst, het volgende nummer. Zie in dit geval ook de clip op YT…

Dicke Titten, het volgende nummer, opent met een blaaskapel dat zo uit de Kapitein van Kopernick (jaja, opa vertelt uit den ouden doosch) zou kunnen zijn weggelopen en gaat, je gelooft het niet, over dikke tieten. Mooi, rijk, een model met lange benen? Allemaal niet belangrijk, zolang ze maar dikke tieten heeft. Ze hoeft niet eens tegen hem te praten, liever niet zelfs! Politiek incorrect? Absoluut, dus er zal best wel geouwehoer over komen, net als over OK, maar ik kan er hartelijk om lachen.

Lügen is het tiende nummer en gaat over het leven van en in een leugen. Je hebt een kuthuwelijk, dito baan, veel kinderen en gaat op zondag op bezoek bij je schoonmoeder, want zo hoort het….Maar je loopt jezelf compleet te besodemieteren… Tekstueel een prima nummer, maar waarom die waardeloze autotune erin gehaald is…!

Afsluiter is Adieu. Zou de afsluiter van een concert kunnen worden, zou zelfs de definitieve afsluiter kunnen worden.

Ik heb het nummer in elk geval toegevoegd aan m’n crematieliedjes lijst, want een mens moet een beetje vooruit denken.

Al met al? Prima plaat, de moeite waard om te luisteren en de fans, ook die van het eerste uur, zullen er tevreden over zijn. Ik ben het in elk geval wel.

Tracks:
01. Armee Der Tristen
02. Zeit
03. Schwarz
04. Giftig
05. Zick Zack
06. OK
07. Meine Tränen
08. Angst
09. Dicke Titten
10. Lügen
11. Adieu

De Band:
Till Lindemann – Zang
Richard Kruspe – Gitaar
Paul Landers – Gitaar
Olivier Riedel – Basgitaar
Christian Lorenz – Keyboards
Christoph Schneider – Drums

Website: https://zeit.rammstein.de/en