Review: Ralph De Jongh – T&R

 

Ralph De Jongh - T&R

Ralph De Jongh – T&R
Format: CD / Label: Independent
Release: 2022
Release datum: 2022

Tekst: Jelle Edelenbosch

Verrassend, sfeervol, gedurfd, maar ook vrijblijvend, langdurig, begrensd

Dat zijn de woorden die in me opkomen na diverse keren luisteren naar de cd ‘T&R’. De T staat voor Tim Birkenholz en de R voor Ralph de Jongh. Om maar met de deur in huis te vallen het vierde nummer As We All Dissolve is een juweeltje. Het blijft de laatste anderhalve minuut  hangen aan twee akkoorden, maar had van mij vreemd genoeg, langer mogen duren.

Dit nummer doet me veel. “Step Outside The Frame, As We Always Do” zingt Ralph met een enigszins zalvende stem. Het roept emoties op en zet aan tot diep nadenken over onbeantwoorde levensvragen. Niet iedereen stapt namelijk uit de vermeende comfortzone. Supersong en wat een indringend gitaarloopje. Openingslied is Bleedingbleedingbleedingheartstandingforyou en zet de toon voor de rest van het ruim zeventig minuten durende album. Heerlijk rustige muziek voor een lome zondagmiddag.

Ongedwongen
Bijzonder, want van Ralph ben ik anders gewend. Tijdens concerten fel en pittig spelend en zingend met aan zijn voeten de onafscheidelijke klompen. Zijn schoeisel blijkt dus toch niet zo innig verbonden aan zijn voeten met een geschatte maat 45. Het resulteert in een ongedwongen muzikaal uitstapje. Met dank ook aan de subtiele klanten van Tim die in zijn Electric Hollers ook anders gewend is.

Bleeding Change Of The Sun is prima te verteren. De stem van Ralph klinkt diep, krachtig en de nodige stembuigingen. Toch laat hij nog niet het achterste van zijn tong zien. Mogelijk dat de productie hieraan debet is.

Trein
Het derde nummer The Raindrops of Your Life doet me aan een bestaand lied denken, maar weet zo een, twee, drie niet welk. Met een lengte van bijna acht minuten duurt dit te lang. These Stretches Turned Out Too Long heeft een bluesharp intro dat dendert als een trein. Dat had vaker gemogen, want een plaat met gebruik van bijna uitsluitend akoestische gitaren is begrensd, maar natuurlijk wel voer voor snarenplukkers.

Taking Long spreekt minder aan en klinkt als te snel aan de spreekwoordelijke groeven toevertrouwd. Het hartverscheurende Straight Form The Heart heeft Indo invloeden. Langzaam meedeinen en mijmeren over vervlogen tijden. Pure blues is Go! The Sky en doet denken aan onder andere Muddy Waters en Robert Johnson. Genieten met een hoofdletter G.

Afsluiter Sun Come Trough My Heart klinkt optimistisch en ebt langzaam weg. Een fraaie afronding van een gewaagd album. Het toevoegen van hier en daar drums, bas en toetsen en iets meer bluesharp zou voor meer afwisseling hebben gezorgd. Nu snel weer luisteren naar As We All Dissolve.

Tracks:
01. BleedingBleedingBleedingHeartStandingForYou
02. Bleeding Change Of The Sun
03. The Raindrops Of Your Life
04. As We All Dissolve
05. These Stretches Turned Out Too Soon
06. Taking Long
07. Rum-bone
08. Straight From The Heart
09. And my Mother and Father Shining On The Same Tree
10. Got The Key
11. GoesBangBangBang
12. Sun Come Through My Heart

Website: https://ralphdejongh.com/