Review: Quiet Confusion – Magella

 

Quiet Confusion - Magella

Quiet Confusion – Magella
Format: CD / Label: Go Down Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Ik zal het Italliaanse trio Quiet Confusion eerst eens netjes introduceren aan de mensen, die nog niet bekend zijn met deze band. Quiet Confusion komt uit Verona en bestaat op het moment uit oerlid Antonio Cortina (zang, gitaar), Giovanni Franceschni (drums) en Roberto Panarotto (bas). Ze debuteerden in 2011 met het ‘Jungle’ album, tekenden in 2013 bij het Go Down label en deelden podia met artiesten als Danko Jones en Brant Bjork.

Voor het gemak wordt Quiet Confusion altijd in de Stoner hoek geparkeerd maar er is veel meer aan de hand bij deze Italianen.

Op hun nieuwe album wordt namelijk duidelijk dat de band ook flink beïnvloed is door de psychedelische rock uit de late 60’s terwijl er ook flarden blues en funk voorbijkomen.

Geopend wordt met de energieke Stonerrocker Long Wave, dat flink wat boogie invloeden kent terwijl het nummer qua energie niet onderdoet voor Danko Jones en qua smerigheid even smerig klinkt als the Jon Spencer Blues Explosion.

Vervolgens schakelt de band in Plastic Man over op smerige. luie funky grooves met vlammend gitaarwerk. Lady In Blue deint lekker loom en smerig op een Queens Of The Stone Age-achtige wijze terwijl de lome zang aan Tom Verlaine doet denken. Dat gebeurt ook in Wastin’ Time.

Sweet Noise is een dromerige psychedelische jam waarin uiteraard de nodige ruimte is voor loodzwaar ploegende gitaarriffs.
Behind The Sun opent op een Take Five (Dave Brubeck)- achtige wijze met Jim Morrison-achtige zang. Al snel verandert het nummer in venijnige wals met schurende fuzz.

Na het loodzwaar riffende Droppers, met een funky ondertoon., zorgt de psychedelische jam J.J. voor de afsluiter, vol met laag overschietende fuzzgitaarriffs.

Quiet Confusion bewijst met hun vierde album dat  zij tot één van de avontuurlijkste Stoner Rock bands van dit moment behoren. Prima album!

Tracks:
01. Long Wave
02. Plastic Man
03. Lady In Blue
04. Wastin’ Time
05. Sweet Noise
06. Behind The Sun
07. Droppers [single]
08. J.J.

Website: https://www.facebook.com/quietconfusion/