Review: Pylon Reenactment Society – Magnet Factory

 

Pylon Reenactment Society - Magnet Factory

Pylon Reenactment Society – Magnet Factory
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Strolling Bones Records – V2 BeNeLux
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Misschien dat sommigen onder ons de Amerikaanse new wave band Pylon uit Athens, Georgia, nog herinneren. Een band met zangeres Vanessa Briscoe Hay, bekend om hun eigenzinnige geluid. De band bracht aan het begin van de 80’s twee albums uit, een album in 1990 en een live album in 2016.

Vanessa Briscoe Hay is weer terug! Dit keer met de band Pylon Reenactment Society, die als doel heeft om het geluid van Pylon in leven te houden. En dat lukt op hun debuutalbum prima! Een album met lekker eigenzinnige rock waarin je, naast Pylon, ook invloeden als the B-52’s en Martha & the Muffins tegenkomt.

De band bestaat, naast Vanessa Briscoe Hay, uit Jason NeSmith (gitaar), Ray Stanton (bas) en Gregory Sanders (drums).

Spiral is het intro van het album. Donker zwevend waarin Vanessa ons toebijt “I’m here”…en dat zullen we weten ook. Zij klinkt bij vlagen ontzettend fel zoals in het grimmig donkere Messenger, dat ook nog eens voorzien is van schurend gitaarwerk.

Educate Me heeft een noisy schurend gitaarintro waarna het nummer eigenzinnig funkend verder gaat met een catchy refrein en flink wat dwars gitaarwerk. Flowers Everywhere klinkt tegelijkertijd sprankelend en eigenzinnig.

Na het energiek punky rockende 3 X 3 treedt Kate Pierson (the B-52’s) als gaste aan met haar uit duizenden herkenbare stemgeluid in Fix It, een lekker hoekig rockend nummer. Het B-52’s geluid blijft nog even hangen in het eigenwijze Boom Boom.

Vanessa Briscoe Hay gaat uitzinnig fel tekeer in het razende schurende Heaven (In Your Eyes), gevolgd door het dwars groovende punk-funk nummer No Worries. Na het loom voortstuwende Compression sluit the Pylon Reenactment Society haar album op een breekbaar groovende wijze af met I’ll Let You Know.

‘Magnet Facory’ is een heerlijk debuut van Pylon Reenactment Society waarin je weer terug gebracht wordt naar de avontuurlijke Amerikaanse new wave klanken vande vroege 80’s.

Tracks:
01. Spiral
02. Educate Me
03. Flowers Everywhere
04. Messenger
05. 3 x 3
06. Fix It
07. Boom Boom
08. Heaven (In Your Eyes)
09. No Worries
10. Compression
11. I’ll Let You Know

Website: https://pylonreenactmentsociety.com/