Review: Porcupine Tree – Closure/Continuation

 

Porcupine Tree - Closure/Continuation

Porcupine Tree – Closer/Continuation
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Music For Nations
Release: 2022

Tekst: Paul Op den Kamp

Menig prog-rock liefhebber had toch niet verwacht dat Porcupine Tree ooit nog een album zou uitbrengen. Maar na ruim een decennium van oorverdovende stilte is er nu dan toch een nieuwe album. Al kan de vraag gesteld worden wat nu precies het verschil is tussen de band en het solowerk van zanger Steven Wilson! Maar tegelijkertijd waarom klagen als het eindresultaat juist zo goed is.

Hoe nu de klank van de band uitleggen aan iemand die ze niet kent? Denk grofweg een combinatie van Pink Floyd gecombineerd met Tangerine Dream en iets van Iron Maiden. Weidse landschappen met veel volume en elektronica.    

Op hoog tempo barst de band meteen los. Om gedurende de hele plaat de spanningsboog maximaal vast te houden. Op enkele nummers wordt er qua snelheid wel iets vertraagd. Maar het geheel blijft een spannend doolhof waarin er om iedere hoek een verrassing lijkt te liggen. Voor sommige luisteraars kan de muziek misschien wat wiskundig of machinaal aanvoelen. Terwijl dit naar mijn idee dan ook weer erg dat typische Porcupine Tree sfeertje is.

Een speciale vermelding moet ook worden gemaakt voor de kristalheldere geluidsmix. Alle bochten en wendingen die de muziek neemt zijn perfect te volgen. De losse elementen in het samenspel van instrument en zang is in detail te volgen. Maar zonder dat het geheel verloren gaat! De helderheid draagt als het ware bij aan de indruk die het album maakt, als een soort eigen element of pluspunt.

Voor wie de band ook live wil gaan aanschouwen:
26 november: König-Pilsener-Arena – Duitsland
27 november: Ziggo Dome – Amsterdam

Tracks:
01. Harridan
02. Of The New Day
03. Rats Return
04. Dignity
05. Herd Culling
06. Walk The Plank
07. Chimera’s Wreck

Extra tracks op 2CD versie:
Population Three
Never Have
Love In The Past Tense 

Website: https://porcupinetree.com/news/