Review: Philipp Fankhauser – Heebie Jeebies – The Early Songs Of Johnny Copeland

 

Phillip Fankhauser - Heebie Jeebies – The Early Songs Of Johnny Copeland

Philipp Fankhauser – Heebie Jeebies – The Early Songs Of Johnny Copeland
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Funk House Blues Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Philipp Fankhauser is een Zwitserse zanger-gitarist uit het plaatsje Thun, die wellicht bekend is als frontman van the Checkerboard Blues Band. Op zijn alweer twaalfde soloalbum vertolkt hij dertien songs uit de beginperiode van Johnny Copeland. Copeland, die zowel een vriend als mentor was voor Philipp Fankhauser.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit album vol staat met heerlijke intieme soulnummers die door het doorleefde stemgeluid van Phillip voorzien zijn van een behoorlijk bluesgeluid.

Naast Philipp treffen we Andrew Tolman (bas, uit de band van Jo Harman), Richard Spooner (drums), Marco Jencarelli (gitaar, Pilgrim Trio), Hendrix Ackle (Hammondorgel, piano) en Daniel Durrer (saxofoon) aan.

Met Heebie Jeebie wordt de toon van dit album gelijk gezet. Een luchtig deinende soulvolle shuffle met de prima soulsaxofoon van Daniel Durrer en de warme zang van Phillip.

Het warm deinende Just One More Time verwijst naar het geluid van nummers als ‘Spoonful’ en ‘Spooky’ (Classics IV) met lekker ontspannen priemend gitaarwerk. Something’s Up Your Sleeve gaat meer richting het geluid van Ray Charles.

Dan is het tijd voor één van de hoogtepunten van het album, de diepe soulballad Love Prayer waarin Philipp toont dat hij een uitstekende soulzanger is.

Nog een warme soul(blues) ballad is Every Dog’s Got His Day met een warm jazzy geluid. Het intiem swingende Hurt Hurt Hurt vertoont Impressions trekjes terwijl het al even intieme May The Best Man Win zo uit het repertoire van Sam Cooke had kunnen  komen. Dat geldt trouwens ook voor I’ve Gotta Go Home.

Na de luchtig swingende soulblues van Coming To See About You volgt de zeer intieme soulblues van It’s My Own Tears met priemend gitaarwerk en de soepel swingende piano van Hendrix Ackle.

In het deinende I Need You Now, de afsluiter van het album, moest ik meer dan eens denken aan het duo Billy Vera & Judy Clay.

Wat een heerlijk intiem en vooral soulvol album is het nieuwe Philipp Fankhauser album geworden!

Tracks:
01. Heebie Jeebies
02. Just One More Time
03. Something’s Up Your Sleeve
04. Love Prayer
05. Every Dog’s Got His Day
06. Hurt Hurt Hurt
07. May The Best Man Win
08. Coming To See About You
09. It’s My Own Tears
10. Well A Well A Baby
11. I’ve Gotta Go Home
12. It Must Be Love
13. I Need You Now

Website: https://www.philippfankhauser.com/