Review: Pete Mancini – Killing The Old Ways

 

Pete Mancini - Killing The Old Ways

Pete Mancini – Killing The Old Ways
Format: CD – Digital / Label: Paradiddle Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Hoewel Pete Mancini alweer aan zijn derde soloalbum toe is, is hij nog steeds niet echt in ons land doorgebroken. Pete is de voormalige frontman van de New Yorkse band Butchers Blind en debuteerde solo in 2017 met het album ‘Foothill Freeway’.

Zijn nieuwe album werd geproduceerd door de van the Drive By Truckers bekende Matt Patton en Bronson Tew en Pete wordt bijgestaan door Schaefer Llana (zang), Horace Willis (gitaar, zang), James Hollister (pedal steel, fiddle, gitaar), Jay Gonzelez (synthesizer, Wurlitzer, Hammond B3) en de al eerder genoemde Matt Patton (bas, zang) en Bronson Tew (drums, zang).

Pete Mancini is een singer-songwriter, die qua geluid en stemgeluid vooral aan het vroege solowerk van Graham Nash doet denken. Warm, intiem en toch indringend.

Het warme Standing In The Shadows, het openingsnummer van het album, is daar een goed voorbeeld van.

Dat nummer wordt gevolgd door Old Television dat naast de Graham Nash invloeden ook aan Tom Petty doet denken. Door het gebruik van de synthesizer duiken er ook invloeden als the Cars op in een sprankelend zacht rockend nummer.

De hemels huilende pedal steel van James Hollister vervult een hoofdrol in zowel Patchwork als het intiem deinende High Rise Serenade. Door de fiddle van James Hollister doet Killing The Old Ways denken aan de periode van Bob Dylan waarin hij met violiste Scarlet Rivera werkte. De Dylan invloeden zijn ook aanwezig in Don’t Ask (If You Don’t Want To Know).

Madison Avenue Blues kruipt voorzichtig richting het vroege werk van Elvis Costello en is bovendien nog eens voorzien van een sprankelend Byrds gitaar geluid. Horse & Sparrow is het harst rockende nummer van het album. Rockend als Neil Young.

In het zacht stuwende Why The Building Falls duiken Ierse folkinvloeden op terwijl de afsluiter Flyover States een loom bluesy geluid heeft.

Dit derde album van Pete Mancini is een zeer aangenaam album geworden en Pete verdient het om nu eens bekender te worden in ons land!

Tracks:
01. Standing In The Shadows
02. Old Television
03. Patchwork
04. High Rise Serenade
05. Killing The Old Ways
06. Don’t Ask (If You Don’t Want To Know)
07. Madison Avenue Blues
08. Horse & Sparrow
09. Why The Building Falls
10. Flyover States

Website: https://petemancini.com/