Review: Pershagen – Hilma

 

Pershagen - Hilma

Pershagen – Hilma
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Lövely Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Pershagen is een Zweedse band uit het plaatsje Piteå en deze band brengt op hun derde album een mix van progrock met stijlen als jazz-fusion en psychedelische rock. En dat allemaal instrumentaal!

De zang wordt op dit album totaal niet gemist mede door het avontuurlijke gitaarspel van Jimmie Nilsson en pedal steelgitarist Theo Stocks. Hun avontuurlijke spel wordt zeer functioneel ondersteund door Andreas Sahlin (bas) en Johan Kalla (drums).

De opener van dit album, Klangskog, is een goed voorbeeld van het geluid van Pershagen. Het nummer opent intiem met de focus op de branderige,  schroeiende gitaar van Jimmie Nilsson. Het nummer schuifelt zacht voort en vermengt een haast ECM achtige jazz-fusion geluid met warme prog.

Hilma klinkt stukken donkerder met zowel grimmig gitaarspel als sfeervol galmend pedal steelgitaarspel. Långt Bort Nära is een heerlijk dromerig zwevend nummer met bijbehorend galmend gitaarspel en zwevende pedal steel.

Alla Minns Den Sista Gången opent met een Middeleeuws aandoende gitaarpartij en ontwikkelt zich daarna tot een zacht bonkend nummer.Het intieme en dromerige Karelia neemt in intensiteit toe naarmate het nummer vordert en resulteert uiteindelijk in een psychedelisch zwevende jam.

Ofog I Djävullens Sällskap opent donker en pulserend met bedwelmend mooi gitaarspel. De drums zetten vervolgens een betoverdende groove in in een nummer dat zwevende prog mengt met schurende noise. Ekoparken is zeer stemmig waarin wederom het ECM jazz-fusion geluid opduikt vermengd met dromerige prog.

De funk doet voorzichtig zijn intrede in Solen År En Trumma en zorgt ervoor dat we hier te maken hebben met een warm groovend prog/fusion nummer.

De afsluiter van het album, Archangelsk, is een bedwelmend dromerig en vibrerend nummer. Pershagen bewijst met haar nieuwe album dat ook geheel instrumentale prog zeer spannend en sfeervol kan klinken.

Een bedwelmend mooi album!

Tracks:
01. Klangskog
02. Hilma
03. Långt Bort Nära
04. Alla Minns Den Sista Gången
05. Karelia
06. Ofog I Djävullens Sällskap
07. Ekoparken
08. Solen År En Trumma
09. Archangelsk

Website: https://www.pershagen-music.com/