Review: PD Martin – Soulbeat Incarnate

 

PD Martin - Soulbeat Incarnate

PD Martin – Soulbeat Incarnate
Format: CD – Digital / Label: Naked Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Een zeer prettige verrassing uit België komt tot ons via het debuutalbum van PD Martin. Een band geformeerd rondom PD Martin (zang, gitaar), die als Piet Vercauteren geboren werd. Samen met Joris Holderbeke (bas), Rien Gees (drums) en Hein Mandos (keyboards) en aangevuld met de gasten Patrick Cuyvers, Pieter Goossens, Tess Thyssen en Jake La Botz komt deze formatie met een zeer lekker, soulvol, bluesalbum op de proppen.

Het album begint met het soulvol groovende Make Me Pay. Een intiem nummer waarin PD’s soulvolle strot en zijn puntig priemende gitaarspel opvallen naast het zachte soulorgel van Hein Mandos. Met Come To Bed gaat de band op de lome funky toer met warme grooves en wederom een prominente rol voor het gierende soulorgel.

Strip It Down is een ontspannen groovende soulbluesnummer waarin ik moest terugdenken aan het geluid van the Cate Brothers Band. Producer J.B. Biesmans (o.a. the Travellin’ Blue Kings) is hier met een krachtige soulvolle saxsolo te horen. PD laat in dit nummer zijn  jazzy George Benson-achtige kant horen.

Burn The Witch is een warm soulbluesnummer dat zowel de liefhebbers van Robert Cray als die van Paul Carrack zal aanspreken. Vervolgens is Wild River een energieke funk groover met bijtend bluesy gitaarwerk. Met de vet stuwende shuffle Articial State Of Misery laat PD zijn blueskant horen voorzien van zijn vlammende gitaar.

Tantric Beach Night is een zeer intieme, zeg maar gerust sensuele, soulballad, die gevolgd wordt het broeierige funky 4T2. De jumpblues van Too Good To Be True klinkt superswingend met uitmuntend gitaarwerk.

De funk heeft het laatste woord in de twee afsluiters van het album, Soulbeat Incarnate en That’s My Gal.

Nogmaals, een zeer prettige soulblues verrassing uit België!!

Tracks:
01. Make Me Pay
02. Come to Bed
03. Strip It Down
04. Burn the Witch
05. Wild River
06. Artificial State of Misery
07. Tantric Beach Night
08. 4T2
09. Too Good to Be True
10. Soulbeat Incarnate
11. That’s My Gal

Website: https://www.facebook.com/pdmartinofficial/