Review: Paul Weller – 66

 

Paul Weller - 66

Paul Weller – 66
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Polydor
Release: 2024

Tekst: Tom Wouters

Paul Weller is alweer toe aan zijn 28e album sinds zijn debuut met The Jam in 1977. De afgelopen drie jaar is Weller in zijn eigen Black Barn Studio aan het knutselen geweest aan wat nu ’66’ heet, een album waarin Weller terugkijkt op zijn muzikale invloeden van de afgelopen zesenzestig jaar.

Het album verscheen de dag voor hij zijn 66e verjaardag vierde. Daarbij zijn het vooral de muzikale invloed van de jazz- en soulcrooners uit de 50er en 60er jaren die op 66 domineren met af en toe wat Style Council en Jam-citaten.

Het openingsnummer Ship Of Fools is Paul Weller in volle vocale glorie in een semi-akoestische song, die doet denken zijn Style Councildagen en de invloed die een band als Traffic op Weller heeft gehad. Jumble Queen laat de rocker Paul Weller in een door een blazers gedragen The Jam-achtige song, inclusief de knauwende punkvocals.

De blazers spelen ook een belangrijke rol in Nothing, een prima gezongen Style Council-song. Vanaf dat moment gaan de orkestraties van strijkers en blazers een (te) grote rol spelen. In My Best Friend’s Coat walst Weller zich al croonend een weg door het welige strijkersarrangement, maar in Rise Up Singing dreigt hij te verzuipen in een Nelson Riddle Orchestra/Frank Sinatra-arrangement.

In het akoestische I Woke Up keren alleen de strijkers terug in een soularrangement à la Marvin Gaye, net als in het Style Council-achtige Sleepy Hollow. In In Full Flight horen we Weller nog steeds heftig croonend, niet erg want hij kan dat nou eenmaal goed.

De rocker Paul Weller keert weer even terug in het knallende Soul Wandering, waar de invloed van 60er jaren bands als The Move en Arthur Brown doorklinkt. Burn Out, tenslotte, is een rijk georkestreerde Style Council-ballad.

Met ’66’ heeft Paul Weller een album gemaakt dat vooral laat horen dat hij sterk beïnvloedt is door de rijk georkestreerde soul en jazzmuziek uit de 50er en 60er jaren. Van de rocker Paul Weller uit zijn The Jamdagen en zijn post-Style Council solocarrière in de 90er jaren horen we hier een beetje weinig terug.

Tracks:
01. Ship of Fools
02. Flying Fish
03. Jumble Queen
04. Nothing
05. My Best Friend’s Coat
06. Rise Up Singing
07. I Woke Up
08. A Glimpse of You
09. Sleepy Hollow
10. In Full Flight
11. Soul Wandering
12. Burn Out

Website: https://www.paulweller.com/