Review: Paul Reed Smith – Eightlock – Lions Roaring In Quicksand

 

Paul Reed Smith - Eightlock - Lions Roaring In Quicksand

Paul Reed Smith Eightlock – Lions Roaring In Quicksand
Format: CD – Digital / Label: Steele Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Eightlock is het project/de band van Paul Reed Smith. Een Amerikaanse gitaarbouwer en eigenaar van PRS Guitars én gitarist!

En dit is niet zo maar een band! Nee, het gaat hier om een band met maar liefst drie drummers: Dennis Chambers (o.a. John Scofield, George Duke, Parliament/Funkadelic), Gregory Grainger (Whitney Houston) en Ju Ju House (o.a. Roberta Flack, Chuck Brown).

Daarnaast zitten er, naast Paul Reed Smith, ook nog eens twee andere gitaristen in de band, Mike Ault (o.a, Rachelle Ferrell) en Bill Nelson, de directeur van het Johns Hopkins Kimmel Cancer Center. De andere muzikanten zijn bassist Gary Grainger (o.a. John Scofield, George Duke, Nancy Wilson) en zangeres Mia Samone Davis.

Zeer ervaren muzikanten dus. En dat is aan dit album te horen ook!

Qua stijl valt dit album onder te brengen in de lome funky soulrock met hier en daar wat blues scheuten en af en toe een stevig rock geluid.

Dat stevige rockgeluid is te horen in de opener Sarah, dat klinkt als een kruising van Living Colour en the Allman Brothers Ban.De soulvolle zang van Mia Samone Davis valt hier voor de eerste, en zeker niet laatste, keer op. Daarna volgt Never Give Up On Lovin’. Een loom groovend nummer met een intiem soulgeluid en warm huilend gitaarwerk. I’m Ready gaat vervolgens meer de Power Station achtige funkrock kant op.

De cover van Al Green’s Love And Happiness past perfekt op dit album. Heerlijk intiem met superfunky baswerk van Gary Grainger. In het losjes funkende Man In The Moon kom je wat Santana invloeden tegen. Edwin Starr’s War krijgt een krachtig beukende cover.

Vervolgens is Phoenix In My Blood een loom groovend nummer met zowel Sting als Terence Trent D’Arby invloeden. Drivin’ At Night is een schurende bluesrock shuffle met gemeen gitaarwerk en een losjes huppelende versnelling. Het krachtig deinende Ay, Doctor is een cover van de (onbekende) Mexicaanse band Maná gevolgd door de intieme soulfunk van Echoes.

De afsluiter van het album is 99. Een cover van Elliot Moss, die heerlijk loom en intiem klinkt.

De muzikale ervaring spat van dit zeer soulvolle album van Paul Reed Smith Eightlock af!

Tracks:
01. Sarah
02. Never Give Up On Livin’
03. I’m Ready
04. Love And Happiness
05. Man In The Moon
06. Breathe
07. War
08. Phoenix In My Blood
09. Drivin’ At Night
10. Look At The Moon
11. Ay, Doctor
12. Echoes
13. He’s The One
14. 99

Website: https://eightlockband.com/