Review: Paul Lamb & Chad Strentz – Blues In The Night – Live At Temperance

 

Paul Lamb & Chad Strentz – Blues In The Night – Live At Temperance

Paul Lamb & Chad Strentz – Blues In The Night – Live At Temperance
Format: CD / Label: Bear Family Records
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Zanger-mondharmonicaspeler Paul Lamb en zanger-gitarist Chad Strentz maken deel uit van de Britse bluesband Paul Lamb & the King Snakes. Naast hun optredens en het maken van platen met the King Snakes treden Lamb en Strentz ook op als duo en brengen ze ook als (akoestisch) duo platen uit. Lamb, die in zijn jeugd werd geïnspireerd door mondharmonicaspeler Sonny Terry, is al decennialang een zeer gerenommeerde mondharmonicaspeler en Strentz wordt met zijn rauwe en soulvolle stem door velen als een van de beste blueszangers van Europa gezien. 

Op 30 april 2023 trad het duo op in café en kunstgalerie Temperance, tevens een locatie voor livemuziek, in een monumentaal pand in de oude binnenstad van Leamington Spa, een kuuroord in het Engelse graafschap Warwickshire.

Het akoestische optreden werd vastgelegd op het album ‘Blues In The night –  Live at Temperance’, dat  in juli jl. werd uitgebracht.  

Als het album opent met de medley I Got A Woman van Ray Charles en Fulsom Prison van Johnny Cash, krijg je als luisteraar meteen het gevoel dat je zit te luisteren naar een concert van het fameuze duo Sonny Terry & Brownie McGhee. En dat gevoel verdwijnt daarna niet meer.

Ida Mae is een prachtige countryblues van Roosevelt Sykes. De spetterende mondharp van Lamb en de soulvolle zang van Strentz maken van Big Bill Broonzy’s Feel So Good een opwindende folkblues. Daarna duikt het duo de gospel in met Take These Chains van Ray Charles en Take Me Back. Mooi ingetogen akoestisch is het gitaarspel naast de stomende mondharp in Today I Started Lovin’ van Merle Haggard.

Ook in Sonny Boy Williamson’s countryblues Fattenin Frogs worden alle registers weer opengetrokken. Lamb’s compositie The Underdog is een uptempo song met een zeer hoog Sonny Terry & Brownie McGhee gehalte. Na een aparte versie van Ya Ya Blues van Professor Longhair het bekende Hooray Hooray van Terry & McGhee.

Lamb is in absolute topvorm naast het ingetogen gitaarspel van Strentz in Hard Hearted Woman van Big Walter Horton. Na de countryblues Born With The Blues van Brownie McGhee brengt Lamb met Hootin’ and Tootin’ een stomende ode aan zijn grote inspirator Sonny Terry. Na de medley met de traditionele folksong Midnight Special en de spiritual Down By The Riverside wordt het album in fraaie stijl afgesloten met Key To The Highway, de bluesstandaard van Big Bill Broonzy.

Conclusie:
Paul Lamb en Chad Strentz brengen op dit album een geweldige en inspirerende ode aan de muziek die hen na aan het hart ligt. Sonny Terry en Brownie McGhee zullen vanuit de muziekhemel ongetwijfeld goedkeurend hebben geknikt.

Website: 
http://www.paullamb.com/
https://mike-thorne-mleq.squarespace.com/

Paul Lamb & Chad Strentz – Blues In The Night – Live At Temperance - back