Review: Paul Filipowicz – Pier 43

 

Paul Filipowicz - Pier 43

Paul Filipowicz – Pier 43
Format: CD – Digital / Label: Big Jake Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Ik moet eerlijk bekennen, dat ik zanger-gitarist Paul Filipowicz een beetje uit het oog verloren was. Des te lekkerder is het dat zijn nieuwe, elfde, album, mijn intersse in hem weer helemaal heeft aangewakkerd.

Paul debuteerde in 1999 met het ‘What Have You Done For Me Lately’ album en heeft voor zijn nieuwste album een aantal topmuzikanten verzameld: Steve Lewis (bas), Brian “Tito”Howard (drums), “Big” Al Dorn (harmonica), Clyde Stubblefield (drums), “Fat” Richard Drake (saxofoon), Gary Zappa (bas), Will “Smokey” Logg (gitaar) en John Chimes (piano).

De blues van Paul Filipowicz is blues zonder enige vorm van opsmuk. Rauw en ongepolijst. De “real deal” dus!

Zo opent de snijdende slidegitaar van Paul het lome en funky Old Time Superstition waarin Paul’s doorleefde stemgeluid ook opvalt. Daarna is Angel Face een lome shuffle met Paul’s snijdende gitaar. Pier 43 is een loom deinende instrumental waarin Paul zijn gitaar hard laat bijten.

When I Get To Town is vervolgens een zeer broeierige fuzzende boogie. De boogie keert terug in het stug doorpompende Hip Shake. Spit Shine is een luie bluesmambo, instrumentaal, met wederom het bijtende gitaargeluid van Paul in de hoofdrol.

Humdinger huppelt in de beste Tiger In My Tank traditie voort.

De twee bonustracks op dit album zijn live opgenomen voor het WIBA Live Radio Concert in 1979. De legendarische James Brown drummer Clyde Stubblefield is op deze nummers te horen en het is daarom niet verwonderlijk dat zowel Ain’t No Use als Use My Imagination superfunky klinken.

Voor mij is Paul Filipowicz met dit lekkere ongepolijste bluesalbum weer helemaal terug!

Tracks:
01. Old Time Superstition
02. Angel Face
03. Pier 43
04. When I Get To Town
05. Spit Shine
06. Hip Shake
07. Poor Man´s Throne
08. Humdinger
09. Cut You Loose – Texas Out
10. Ain´t No Use (bonustrack)
11. Use My Imagination (bonustrack)

Website: https://paulfilipowicz.com/