Review: Paul Carrack & The SWR Big Band – Don’t Wait Too Long

 

Paul Carrack & the SWR Big Band - Don't Wait Too Long

Paul Carrack & The SWR Big Band – Don’t Wait Too Long
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Carrack-Uk
Release: 2023

Tekst: Jan Wolf

Eerdere samenwerkingen tussen Paul Carrack en de SWR Big Band smaakte schijnbaar naar meer voor beide partijen want met ‘Don’t Wait Too Long’ verscheen er 20 januari een volledig album waarop er samengewerkt wordt.

De voorliefde die Paul heeft voor R&B zoals we die kennen uit de hoogtijdagen van de jaren vijftig van de vorige eeuw is de rode draad geweest in de songkeuze voor dit project. Al staan er ook wel iets jongere nummers tussen en zelfs een die in verhouding nog maar net geboren is, dat is dan ook wel direct het titelnummer.

Paul Carrack, de sympathieke uit Sheffield afkomstige Brit, heeft een loopbaan opgebouwd die inmiddels al meer dan vijf decennia beslaat maar waar nog geen sleet op zit. Hij maakte deel uit van diverse bands, kende zowel daarin als solo de nodige successen en is een veelgevraagd muzikant. Zo is hij ook al jaren een van de vaste toetsenisten in de band van Eric Clapton.

Het Duitse SWR Big Band bestaat al grofweg even zo lang als dat Carrack oud is, beide zagen het levenslicht voor het eerst in 1951. In de loop van de jaren heeft deze Big Band / Jazz Orchestra een zeer gerenommeerde reputatie op weten te bouwen en heeft het naast diverse samenwerkingen met grote namen ook een vijftal Grammy nominaties gehad. De huidige naam draagt het sinds 1998 , dus ook al zo’n kwart eeuw, en is het gevolg van een fusie.

Tezamen klinken Carrack en SWR Big Band als een vloeiend geheel, leunend op de ervaring en klasse die ze herbergen. In het gekozen materiaal wordt onder andere een hommage gebracht aan mensen als B.B King, Aretha Franklin en Ray Charles. Stuk voor stuk fijne nummers in een prettig arrangement maar ondanks de aanwezigheid van een respectabel aantal blazers wordt je nergens echt van je sokken geblazen.

Een heel groot nadeel is dat overigens niet want ondanks dat het merendeel voortkabbelt is het nergens saai. Over het geheel genomen is het een prima album geworden en dat Paul Carrack toch over een van de betere stemmen van zijn generatie beschikt is alleen al reden genoeg om er, met een kop koffie, een zondagochtend aan te besteden.

Zie hier de tourdata van Paul Carrack: https://paulcarrack.net/live

Tracks:
01. I’ll Always Be In Love With You
02. Don’t Wait Too Long
03. Cryin Won’t Help You
04. Don’t Let The Sun Catch You Cryin
05. Ain’t Nothing You Can Do
06. Question
07. The Only Thing Missing Is You
08. Got To Get You Off My Mind
09. The Frim Fram Sauce
10. Trust In Me
11. Bring It On Home To Me
12. Next Time You See Me

Website: https://paulcarrack.net/