Review: Patty Tuite – Hard Case Of The Blues

 

Patty Tuite - Hard Case Of The Blues

Patty Tuite – Hard Case Of The Blues
Format: CD – Digital / Label: Thread City Productions
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het is hoog tijd om de populariteit van een artiest weer eens een flinke “boost” te geven. In dit geval gaat het om de Canadese singer-songwriter Patty Tuite. Een artieste die beïnvloed werd door Etta James, Susan Tedeschi, Bonnie Raitt én Ella Fitzgerald.

Ze heeft al drie albums achter haar naam staan waarvan de laatste ‘Consider Me’ in 2021 verscheen.

Op haar nieuwe album schotelt Patty ons weer een heerlijke mix aan diverse muzikale stijlen voor. Zo komt de blues ruim aan bod maar ook Americana, New Orleans rhythm & blues en jazz.

Begonnen wordt met de loom stuwende blues van Nothin’ But Trouble met een brullende gastrol voor de harmonica van Bobby Rush. Dit soulvolle nummer zit grofweg ergens tussen Bonnie Raitt en Susan Tedeschi in.

I Just Wanna Play is een lui deinende bluesy mambo met bijtend gitaarwerk.

Vervolgens is de New Orleans rhythm & blues aan de beurt in het luchtige Glad I’m Through With You met een glansrol voor de frisse trompet van Rico Amera. Het New Orleans geluid swingt nog even verder in Diggin’ Up Outta This Hole, dat voorzien is van een doo wop break.

I Am Strong Enough heeft een funky groove, die doet denken aan Jr. Walker’s Shake ‘N Finger Pop. Een heerlijk funky nummer met vlammend gitaarwerk. My Silent Love is het instrumentale rustpunt van het album, dat erg intiem en warm klinkt.

De adoratie voor Ella Fitzgerald is goed te horen in de zwoele jazzballad I Want A Lover met intiem swingend pianospel van Brooks Milgate.

De jazz speelt ook, op een rokerige wijze, een belangrijke rol in de lome New Orleans swing van Goin’ Out To Town Tonight met de scheurende trombone van Ozzie Melendez.

Na de energiek pompende bluesrock van Double Down sluit Patty haar album op zeer intieme wijze af met Hard Case Of The Blues waar een Spaans geluid in zit.

Album nummer vier bewijst dat Patty Tuite een zeer veelzijdige en getalenteerde dame is, die nu toch maar eens bij ons moet doorbreken!

Tracks:
01. Nothin’ But Trouble
02. I Just Wanna Play
03. Glad I’m Through With You
04. Diggin’ Up Outta This Hole
05. I Am Strong Enough
06. My Silent Love
07. It Ain’t Over Til It’s Over
08. Goin’ Out To Town Tonight
09. I Want A Lover
10. Double Down
11. Hard Case Of The Blues

Website: https://www.pattytuite.com/