Review: Patrick McLaughlin – Just Like The Record

 

Patrick McLaughlin - Just Like The Record

Patrick McLaughlin – Just Like The Record
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Patrick McLaughlin is een Amerikaanse zanger-gitarist uit Columbus, Ohio, die ons op een zeer prettige wijze verrast met zijn tweede album ‘Just Like The Record’. Een album waarop de blues prominent aanwezig is maar waarop Patrick deze blues flink aanlengt met soul, Southern Rock en funk.

Daarbij bijgestaan door Sam Romagnoli (keyboards), Molly Young (bas), David Tilove (drums) en Jenny Rose (backing vocals).

Zelf noemt Patrick artiesten als the Grateful Dead, Chris Stapleton, Randy Newman en Derek Trucks als belangrijkste inspiratiebronnen. Door zijn doorleefde soulvolle stemgeluid wil ik daar the Allman Brothers Band/Gregg Allman aan toevoegen.

Dat is gelijk goed te horen in de opener Big Sky. Een nummer waarin de Bo Diddley beat door een New Orleans funkmolen wordt gehaald en vermengd wordt met een flinke scheut Southern Rock. Patrick laat zijn slidegitaar in dit nummer venijnig snijden.

Bar Room Dream is daarna een luie funker met romig funky gitaarwerk. De soul is ook flink aanwezig op dit album. Zo is First And Last Of Me een lome soulballad met de intieme tweede stem van Jenny Rose.

So Alive vermengt de soul/blues met een intiem Southern Rock geluid. De ballad Same River Twice is, mede door de zang van Patrick, voorzien van een stevig Otis Redding geluid. Uiteraard komt de blues ook aan bod zoals in de heerlijk soepel groovende blues van Soul Serving met prima bijtend gitaarspel. In de stuwende shuffle Drive Me To Drink staat de krachtig rockende piano van Sam Romagnoli centraal.

Het instrumentale Island Neon sluit dit album op een huppelende, hoekige funky wijze af.

Een heerlijk album waarop Patrick McLaughlin je een perfecte mix van blues, soul en funk voorschotelt!

Tracks:
01. Big Sky
02. Bar Room Dream
03. First And Last Of Me
04. So Alive
05. Everybody’s Broken
06. Life Is
07. Soul Serving
08. I’ll Take The Rest
09. No Stone Unturned
10. Same River Twice
11. Drive Me To Drink
12. Island Neon

Website: https://patrickmclaughlin3.com/home