Review: Patrick Abrial & Jye – New Morning

 

Patrick Abrial & Jye - New Morning

Patrick Abrial & Jye – New Morning
Format: CD / Label: Aztec Musique Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De combinatie van Franse chanson en de blues is niet nieuw. Dat bewezen geslaagde pogingen uit het verleden van onder meer Joe Dassin en Johnny Hallyday wel.

De samenwerking tussen singer-songwriter Patrick Abrial en gitarist Jye is wederom een prima bewijs dat chansons en blues zeer goed samen kunnen.

Patrick Abrial is een artiest, die al sinds de 60’s actief is en al vele albums heeft uitgebracht, ook met zijn Abrial Group en de Abrial Strategème Group.

Voor velen al gitarist Jye, oftewel Jean-Yves Hellou een nieuwe naam zijn. En na beluistering van dit album een ware openbaring want, man, wat kan deze gitarist spelen! Het ene moment warm en sfeervol en het andere moment hard brullend en schurend.

In combinatie met de warme stem van Patrick Abrial levert dat een zeer aangenaam live album op, de opvolger van hun ‘L’Amaque’ album uit 2018.

De mix van chanson en blues komt direct al tot zijn recht in La Chanson De Prévert. Een lui en broeierig nummer waarin de gitaar van Jye de ene keer galmend twangt om er vervolgens verschroeiend hard tegenaan te gaan.

Fétiche is een deinende bluesy chanson met wederom weergaloos spel van Jye, die er ook nog eens wat gypsy-jazz invloeden doorheen strooit waardoor er af en toe zelfs sprake is van een Paolo Conte-achtige sfeer. Zijn spel in het intieme Grand-Mère switcht moeiteloos van intiem priemend naar funky riffend.

De intieme ballad Condamné Amour zweeft langzaam richting het geluid van Pink Floyd. De zang van Patrick Abrial klinkt hier zeer gepassioneerd op een Jacques Brel-achtige wijze. De galmende gitaar van Jye opent La Petite Jeanne waarna een zwierig bluesy nummer ontstaat.

In het intro van Les Osuvenirs Du Futur duikt opnieuw het geluid van Pink Floyd op. De invloed van met name Shine On You Crazy Diamond is groot in dit nummer met Jye’s uitzinnig kermende en gierende gitaar in de hoofdrol. Zijn diep twangende gitaar geeft Il Nous Faut Regarder een behoorlijk Americana tintje.

Jye vertolkt in Requiem Pour Un Roi Fou opnieuw een zeer veelzijdige hoofdrol via diep grommend, twangend en vlammend gitaarspel. Dat gekoppeld aan de Brel-achtige passie van Patrick Abrial maken van dit nummer het hoogtepunt van het album.

In het intro van Le Testament covert Jye Jimi hendrix’s Voodoo Chile op een brullende wijze waarna het nummer zich ontwikkelt tot een bluesy chanson met folkinvloeden.

Het nieuwe album van Patrick Abrial en Jye koppelt twee super artiesten met een uitstekend intiem en bluesy livealbum als resultaat!

Tracks:
01. La Chanson De Prévert
02. Fétiche
03. Grand-Mère
04. Condamné Amour
05. Ecoute Petit
06. La Petite Jeanne
07. Les Osuvenirs Du Futur
08. Il Nous Faut Regarder
09. Requiem Pour Un Roi Fou
10. Le Testament

Website: https://www.patrickabrialetjye.com/