Review: Pat McDougall – In The Key Of Sorry

 

Pat McDougall - In The Key Of Sorry

Pat McDougall – In The Key Of Sorry
Format: CD – Digital / Label: Roseleaf Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Pianist Pat McDougall heeft een lang blues verleden. Zo zat hij in bands als Runaway Train, Tall Static, Bill Rhoades & the Party Kings, the Rae Gordon Band en in de bands van Tony Coleman en B.B. King.

En nu komt hij met het album ‘In The Key Of Sorry’ op de proppen waarop hij bijgestaan wordt door Jimi Bott (drums, productie), Ed Pierce (drums) en Jim Solberg (bas). En een grote groep muzikale vrienden (vooral gitaristen).

Met een uitstekend album als resultaat waarop Pat een geluid laat horen dat veel aan Delbert McClinton en Billy Vera & the Beaters doet denken. Een gezonde mix dus van blues, soul, jazz en funk.

Het titelnummer, In The Key Of Sorry, opent het album op een zeer overtuigende manier. Een krachtig pompende shuffle waar je uiterst vrolijk van wordt , ook door de snerpende gitaar van Kid Andersen. Pat gaat loom funkend verder met (I Think I Need) Another Lover met Pat’s doorleefde zang en een gierend orgel. De sfeer blijft loom en funky in Don’t Ask A Boy (To Do A Man’s Job) met de snerpende slidegitaar van Alan Hager.

Kara Grainger en haar priemende gitaar zijn te gast in het luie jazzy Hot Soup And Ice Cream. How You Gonna is een intieme soulballad waarin Pat een sensueel duet zingt met Lisa Mann. Southern Rock invloeden duiken op in het sprankelende Always Wanted To met gitarist Doug Powell als gast.

Het luie funky Love Won’t Let Me Down heeft een haast New Orleans funkgeluid met de bijtende gitaar van Lloyd Jones en de rockende piano van Pat. De huilende gitaar van Ben Rice steelt de show in de zwevende soulballad Action Speaks Louder Than Words. Ook Holding Back The Tears heeft een hoog soulgehalte en heeft gitarist Kevitt Bednar als gast. Which Way The Cold Wind Blows is funky op een swampy wijze met Kevin Selfe als gast.

De prikkende gitaar van Whit Draper is te horen in de rokerige intieme blues Well-Aquainted With The Blues. Pat heeft het lekkerste voor het  laatst bewaard. Het nummer I´m That Guy. Een lekker hoekig pompend nummer met Ben Rice wederom als gastgitarist.

Pat onderbreekt Ben´s gitaarsolo op een zeer botte wijze en krijgt direct een “gitaar- fuck you” om zijn oren. Een hilarisch lekker nummer!

Ik heb mij uitstekend vermaakt met dit prima soulvolle album van Pat McDougall.

Tracks:
01. In The Key Of Sorry
02. (I Think I Need) Another Lover
03. Don’t Ask A Boy (To Do A Man’s Job)
04. Hot Soup And Ice Cream
05. How You Gonna
06. Always Wanted To
07. For Doug
08. Love Won’t Let Me Down
09. Action Speaks Louder Than Words
10. Holding Back The Tears
11. Which Way The Cold Wind Blows
12. Well-Acquainted With The Blues
13. I’m That Guy

Website: https://patmcdougall.com/home